AROMA
| Diarienummer | |
| Koordinator | Linköpings universitet - Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling |
| Bidrag från Vinnova | 3 100 363 kronor |
| Projektets löptid | september 2022 - november 2025 |
| Status | Avslutat |
| Utlysning | Strategiska innovationsprogrammet för processindustriell IT och automation - PiiA |
| Ansökningsomgång | PiiA: Dataanalys i processindustriella värdekedjor, våren 2022 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har utvecklat en modell för receptoptimering där hänsyn tas till aspekter som smak, svinn, restprodukter, näring och kostnad. Tester visade att det är möjligt att variera kött och växtbaserat material (inkl. restflöden) i köttbullar med bibehållen god kvalitet. Plattformen är ett tidigt men värdefullt hjälpmedel för livsmedelsföretag i produkt- och processutveckling, och intresse finns från företag och kommuner. Modelleringsmetoden av ingredienser och recept är främsta resultatet
Långsiktiga effekter som förväntas
Utkomsten av projektet är en optimeringsplattform där det är möjligt att optimera recept på mat utifrån flera aspekter. Några av dessa är smak, näringsinnehåll, svinn, restprodukter, användning av produktionsutrustning och tillverkningskostnader. Plattformen kan lätt användas för nya produkter om användaren bidrar med data för receptet och dess ingredienser. Detta gör matproudcenter mer resilienta och kan leverera miljövänlig mat även vid särskilda händelser.
Upplägg och genomförande
Projektet delades upp i två parallella spår, modellering av mat respektive utvecklandet av en optimeringsplattform. Matmodelleringen demonstrerades för växtbaserade köttbullar och modellen importerades sedan till optimeringsplattformen. Köttbullarna optimerades utifrån flera aspekter och ett beslutsstöd utvecklades för att kunna välja mellan receptförslagen. Dessa steg bildar basen för att skapa digitala matidentitetskort för recpet, där data om ingredienser, svinn mm. kan inkluderas.