Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Arkitektur för radar med hög uteffekt

Diarienummer
Koordinator Saab AB - SAAB Aktiebolag Aeronautics
Bidrag från Vinnova 3 000 000 kronor
Projektets löptid november 2017 - november 2021
Status Avslutat
Utlysning Nationella flygtekniska forsknings programmet 7
Ansökningsomgång NFFP7: Forskningsprojekt inom flygteknik

Syfte och mål

Projektets syfte har varit att skapa förutsättningar för en högre radarprestanda (ex-vis under en boost), oberoende av plattformens kraftförsörjning och kylning. Detta har uppnåtts genom att analysera och optimera radarns kraftarkitektur, samt att utveckla koncept och tekniker för energilagring och kylning. Både konventionella supercapacitors (SCs) och integrerade micro-SC anses lovande koncept för att temporärt tillföra extra energi. Huvudspåret för det ökade kylningsbehovet består av en chip-nära värmelagring baserad på fasändringsmaterial.

Resultat och förväntade effekter

Utvecklingen av supercaps (SC) och micro-SCs inom projektet för högeffektsradar har resulterat i en verktygslåda av faktorer så som elektrodmaterial, elektrolyt, dopning av elektrod, och komponent-geometri. Kolnanomaterial tillför både utmärkta egenskaper till elektroderna för SC:s och matrisen i fasändrings-kompositen för värmelagring, samt flexibilitet i designen. Mätningar på labbkomponenter för energi- och värmelagring visar att prestandan som är definierad i sändare-nära scenarion från arkitekturanalysen kan nås både utifrån ett ökat energi- och kylningsbehov.

Upplägg och genomförande

Analyser av radarns kraftarkitektur och systemförutsättningar har genomförts på Saab och ligger till grund för den gemensamma definitionen av design targets för utvecklingen av teknologier för energilagringen och kylningen. Studier och utveckling av (micro-)SC-teknologin samt termiska mätningar har genomförts på Chalmers, baserad på kolnanostrukturer tillverkade av Smoltek. Trots pandemins effekt på bl a fysiska möten har projektet löpt på bra; att vara i gränssnittet mellan akademi och industri har varit en stor tillgång för projektet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 15 februari 2022

Diarienummer 2017-04869

Statistik för sidan