Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

AgeLab

Diarienummer
Koordinator GÖTEBORGS STAD - Göteborg stad Centrum, äldreomsorgen
Bidrag från Vinnova 290 000 kronor
Projektets löptid maj 2019 - februari 2020
Status Avslutat
Utlysning Social innovation
Ansökningsomgång Utveckla och testa en social innovation - steg 1 2019

Syfte och mål

AgeLab hjälper till att överbrygga det digitala utanförskap som finns inom vissa samhällsgrupper som t ex för äldre, kvinnor inom vård-och omsorgsyrken och utbildningsnivå. Projektet har som mål att öka kunskapen om digital välfärdsteknik genom att låta äldre, anhöriga och medarbetare ges möjligheten till att testa och inspireras av ny teknik. För att lyckas med projektet har det varit viktigt att skapa tillgänglighet till testmiljön, både med val av fysisk placering på Krokslätts Äldreboende och flexibla öppettider, för besökare.

Resultat och förväntade effekter

Projektet sker i samarbete med flera partners som t ex Göteborgs Stad Intraservice, Anhörigföreningen i Göteborg och utbildningsinstitutioner och har med hjälp av testpaneler utformat inspirationsmiljön. Till invigningen kom det ca 140 besökare och under december månad var det 70 personer som besökte oss fördelat på flera av målgrupperna. Projektet har redan sett tecken på måluppfyllnad, då Stadsdelens verksamhetschefer rapporterar om ökad användning av välfärdsteknik ifrån medarbetare, och äldre som vill börja nyttja specifika produkter.

Upplägg och genomförande

Inspirationsmiljön är utformad som en boendes lägenhet och visar prov på cirka 25 produkter och lösningar som kan användas både i vardagsnära situationer samt även för specifika behov. De välfärdstekniska produkter som AgeLab bland annat visar är röststyrning av belysning och TV samt hur man enklare kan somna med hjälp av en "sovrobot". Studenter ifrån Göteborgs Universitet har genomfört fältstudier under projekttiden och visningen av lokalen sker både med anställda ifrån Göteborgs Stad samt i samverkan med volontärer.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 17 april 2020

Diarienummer 2019-01702

Statistik för sidan