Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

3D modellering av elektromagnetiska fält från kontrollerade källor anpassad till malmprospektering

Diarienummer
Koordinator Uppsala universitet - Institutionen för geovetenskaper
Bidrag från Vinnova 330 000 kronor
Projektets löptid april 2020 - september 2020
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning
Ansökningsomgång Mot en hållbar utveckling inom gruv- och metallutvinnande industri

Syfte och mål

Projektet syftade på en förenklad men noggrann geometrisk beskrivning av malmkroppar i modellering av elektromagnetiska geofysiska prospekteringsmätningar såsom en förbättrad beskrivning av strömmen i sändarkabeln, d v s dess fasläge. Vi använde open-source programmet gmsh för att generera beräkningsnät utgående från geometriska beskrivningar av malmkroppar och berggrunden och modifierade ett befintligt spektrala-element program för att läsa in dessa ostrukturerade beräkningsnät, justera beräkningarna för skeva element och ta hänsyn till fasläget av sändarströmmen.

Resultat och förväntade effekter

Beräkningsnoggrannheten av det modifierade spektrala-element programmet har verifierats med ett finita-element program och är väsentligt högre än den från kommersiella prospekteringsprogram som baseras på en beskrivning av malmkroppar som tunna skivor. Vi antar därför att denna kombination av en förenklad geometrisk beskrivning och förbättrad beräkningsnoggrannhet kan leda till förbättrade och mer lätthanterliga modeller av malmkroppar, minskade prospekteringskostnader, effektivare borrprogram och hållbar malmbrytning.

Upplägg och genomförande

Vi började med en analys av befintliga program för att generera beräkningsnät utgående från möjligheten att definiera geometriska strukturer i ett grafiskt användargränssnitt. Efter valet föll på gmsh, modifierade vi vårt spektrala-element program för att läsa in dessa beräkningsnät och för att ta hänsyn till fasläget av strömmen längs med sändarslingan. Beräkningsnätet är ostrukturerat för att kunna hantera även komplicerade geometrier. Därför blev beräkningarna mer komplicerade och det genomfördes några justeringar till programmet för att hantera skeva element.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 29 oktober 2020

Diarienummer 2019-05178

Statistik för sidan