Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Samarbete med Indien - företagsdrivna forsknings- och innovationsprojekt 2025

Det här erbjudandet riktar sig till företag som vill samverka med företag i Indien i gemensamma forsknings- och innovationsprojekt. Utlysningen är en del av det svensk-indiska innovationspartnerskapet som syftar till att stärka relationerna inom forskning och innovation för att gemensamt skapa välstånd och ta itu med globala utmaningar som klimatförändringar och hållbar utveckling genom innovation. Utlysningen sker i samarbete med Department of Science & Technology (DST), Government of India. Ansökan sker parallellt i Sverige och i Indien. Vinnova är ansvarig myndighet i Sverige.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Företagsdrivna samarbeten inom teknisk utveckling och innovativa lösningar för grön omställning inom stål- och cementindustrin. Vinnova finansierar forsknings- och utvecklingsaktiviteter i Sverige som bedrivs i samverkan med Indien. Projekttid två år

Vem kan söka?

Utlysningen riktar sig till företag i Sverige som vill samverka med företag i Indien. Vi uppmuntrar deltagande från andra aktörer i Sverige som universitet, högskola, forskningsinstitut eller andra relevanta aktörer exempelvis befintliga testbäddar.

Hur mycket kan ni söka?

Ni kan söka upp till 2,5 miljoner kronor. Företag som söker medel förväntas medfinansiera sina stödberättigade kostnader med minst 50 procent, beroende på företagsstorlek. Icke-ekonomiska forskningsutförande organisationer kan få 100 procent.

Erbjudandet i korthet

Detta erbjudande syftar till att stödja innovativa och samarbetsinriktade forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Sverige och Indien, med fokus på den gröna omställningen inom stål- och cementindustrin. Vinnova och Department of Science and Technology (DST) i Indien är ansvariga för utlysningen.

Samarbetsprojekten ska vara innovativa och inriktade på att skapa möjligheter för nya teknologier, tjänster eller processer som kan leda till hållbara lösningar och kommersialisering. Detta erbjudande gäller gemensamma indisk-svenska samarbetsprojekt med fokus på teknisk utveckling och innovativa lösningar för den gröna omställningen inom stål- och cementindustrin. Projekten kan exempelvis omfatta ett eller flera av följande delteman:

  • AI som möjliggörare: AI-applikationer för att underlätta och driva innovation och effektivitet i gröna omställningsinitiativ. Kan vara tvärgående i alla delteman. Inkluderar avancerade mjukvarulösningar utformade för att mäta, utvärdera och hantera aktiviteter som syftar till att minska utsläpp från stål- och cementindustrin.
  • Optimering av produktionsprocesser: Innovativa lösningar som förbättrar effektiviteten och hållbarheten i produktionsprocesser inom stål- och cementindustrin.
  • Alternativa material: Utveckling av nya material som fungerar som hållbara alternativ och ersättningar för traditionellt stål och cement.
  • Verktyg för samhällspåverkan: Verktyg och metoder för att bedöma den miljömässiga och samhälleliga påverkan av den gröna industriella omställningen.

Projekten ska genomföras av gemensamma projektkonsortier från Indien och Sverige, med ett kommersiellt företag som projektkoordinator i respektive land. Projektkonsortiet uppmuntras inkludera forskningsutförande organisationer som exempelvis universitet, högskola, forskningsinstitut eller andra relevanta aktörer

Vinnova kan finansiera upp till 2,5 miljoner kronor per projekt. Stödnivån per svensk projektdeltagare varierar beroende på organisationstyp och projektaktiviteter. Projekttid får maximalt vara 24 månader.

Detta är en översättning av den engelska utlysningstexten. Det är viktigt att ni läser den engelska utlysningen noga innan ni påbörjar er ansökan, så att ni och era indiska parter utgår från exakt samma utlysningstext. 

Utlysningstext India-Sweden Collaborative Industrial Research & Development Programme 2025.pdf

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Detta är en översättning av den engelska texten. I den gemensamma utlysningstexten framtagen för indiska och svenska sökande hittar ni all information om utlysningen. Den innehåller bland annat detaljerad information om bedömningskriterierna och våra formella krav. Det är viktigt att ni läser den noga innan ni påbörjar er ansökan.

    • Detta erbjudande är en del av det svensk-indiska innovationspartnerskapet och syftar till att stärka relationerna inom forskning och innovation för att gemensamt skapa välstånd och ta itu med globala utmaningar genom långsiktigt samarbete. Fokus ligger på teknisk utveckling och innovativa lösningar relaterade till den gröna omställningen inom stål- och cementindustrin.

      Genom att stödja gemensamma indisk-svenska FoU-projekt strävar vi efter att:

      1. Utveckla nya teknologier och innovativa lösningar för att förbättra effektiviteten och hållbarheten i produktionsprocesser inom stål- och cementindustrin.
      2. Främja användningen av AI för att driva innovation och effektivitet i gröna omställningsinitiativ.
      3. Utforska hållbara alternativ eller ersättningar till traditionellt stål och cement för att minska miljöpåverkan.
      4. Utveckla verktyg för att mäta den miljömässiga och samhälleliga påverkan av den gröna industriella omställningen.

      På längre sikt vill vi med denna finansiering åstadkomma miljömässig hållbarhet genom att minska utsläppen och förbättra hållbarheten inom stål- och cementindustrin, ekonomisk tillväxt genom innovativa lösningar och förbättrade produktionsprocesser, samhällsnytta genom att säkerställa att de utvecklade lösningarna bidrar positivt till samhället, samt stärka det internationella samarbetet mellan Sverige och Indien inom forskning och innovation.

      Bidra till en hållbar systemomställning

      Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. Därför ska de projekt vi finaniserar också bidra till jämställdhet och hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Agenda 2030 som drivkraft för innovation

    • Detta erbjudande riktar sig till svenska aktörer som är intresserade av att delta i innovativa och samarbetsinriktade forsknings- och utvecklingsprojekt mellan Sverige och Indien. Vi välkomnar ansökningar från olika typer av organisationer, förutsatt att de uppfyller följande kriterier:

      • Projektkoordinator: Den svenska projektkoordinatorn (SPC) måste vara ett företag är verksamt och registrerat i Sverige. SPC är ansvarig för ansökningsinlämningen i Sverige och gentemot Vinnova. Enskilda näringsidkare och kommanditbolag är inte berättigade till stöd under detta program.
      • Projektledare: Projektledaren måste vara anställd av SPC.
      • Projektpartner: Svenska forskningsutförande institutioner (universitet, högskolor och forskningsinstitut), testbäddar, offentliga organisationer och andra företag med verksamhet i Sverige uppmuntras att delta i projektet som projektpartner i konsortiet, förutsatt att de tillför relevant expertis till konsortiet. Alla svenska projektpartners måste vara juridiska personer.
    • Vi finansierar innovativa forsknings- och utvecklingsprojekt inriktade på att skapa möjligheter för nya teknologier, tjänster eller processer som kan leda till hållbara lösningar och kommersialisering. Detta erbjudande gäller gemensamma indisk-svenska samarbetsprojekt med fokus på teknisk utveckling och innovativa lösningar för den gröna omställningen inom stål- och cementindustrin. Projekten kan exempelvis omfatta ett eller flera av följande delteman:

      • AI som möjliggörare: AI-applikationer för att underlätta och driva innovation och effektivitet i gröna omställningsinitiativ. Kan vara tvärgående i alla delteman. Inkluderar avancerade mjukvarulösningar utformade för att mäta, utvärdera och hantera aktiviteter som syftar till att minska utsläpp från stål- och cementindustrin.
      • Optimering av produktionsprocesser: Innovativa lösningar som förbättrar effektiviteten och hållbarheten i produktionsprocesser inom stål- och cementindustrin.
      • Alternativa material: Utveckling av nya material som fungerar som hållbara alternativ och ersättningar för traditionellt stål och cement.
      • Verktyg för samhällspåverkan: Verktyg och metoder för att bedöma den miljömässiga och samhälleliga påverkan av den gröna industriella omställningen.

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd, vilket styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är följande typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget. Ni måste motivera behovet av konsultinsatser i ansökan. Denna motivering vägs in i vår bedömning.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara:

      • Nödvändig för aktiviteterna i projektet
      • Bokförd korrekt och separat från organisationens övriga kostnader.

      En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader

    • Reglerna om statligt stöd styr också hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera. Detta bestäms individuellt för varje organisation. Vi skiljer därför på hur stort bidrag projektet kan få, och hur mycket varje projektpart kan få.

      Detta är en bilateral utlysning och bidrag kommer att tillhandahållas i enlighet med de nationella lagar, regler och procedurer som fastställts av respektive finansieringsorganisation i Sverige och Indien. Vinnova kommer att finansiera den svenska sidan av de gemensamt rekommenderade projekten och Department of Science & Technology (DST) genom Technology Department Board (TDB) den indiska sidan.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Vinnova kommer att tillhandahålla finansiering till svenska deltagare med upp till 2,5 miljoner svenska kronor per projekt som bidrag. Stödnivån varierar beroende på organisationstyp och projekt.

      Indiska projektdeltagare finansieras med upp till 50% av projektkostnaderna, med ett tak på ₹150 lakh per projekt, av Department of Science & Technology (DST) genom Technology Development Board (TDB).

      Hur stort bidrag kan en projektpart få?

      Bidrag ges endast till svenska juridiska personer eller organisationer med verksamhet i Sverige. Organisationens storlek och typ av aktivitet avgör hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera.

      Den maximala stödnivån är upp till:

      • 50 % av berättigade kostnader för företag, utom för
        • stora företag som bedriver experimentell utveckling, som kan få 40%
        • start-ups, som kan få 70%
      • 100 % av berättigade kostnader för forskningsorganisationer
      • 80 % av berättigade kostnader för offentlig sektor och andra icke-ekonomiska organisationer

      De godkända projektaktiviteterna ska omfattas av regler för industriell forskning, experimentell utveckling eller stöd till start-ups enligt reglerna för statligt stöd (General Block Exemption Regulation, GBER). Läs mer på  Regulation - 651/2014 - EN - General Block Exemption Regulation - EUR-Lex

      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER)

      I den här utlysningen ger vi stöd till industriell forskning och experimentell utveckling

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att söka ny kunskap genom planerad forskning eller kritisk analys för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster.

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster.

      För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa formella krav. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan direkt.

      Vinnova kommer endast att bedöma ansökan som uppfyller följande formella krav:

      • Projektpartners som söker bidrag från Vinnova måste vara juridiska personer och organisationer registrerade i Sverige.
      • Den svenska projektkoordinatorn (SPC) måste vara ett registrerat företag i Sverige.
      • Den svenska projektledaren måste vara anställd hos den svenska projektkoordinatorn.
      • Ansökan måste uppfylla kraven för denna utlysning och innehålla alla obligatoriska bilagor som efterfrågas.
      • Ansökan måste lämnas in till Vinnova senast den 14 november 2025 kl. 14.00. När ansökningsperioden har löpt ut kan tillägg endast göras på begäran av Vinnova.
      • Projekten ska vara innovativa och marknadsdrivna, med potential att leda till nya teknologier, lösningar eller tjänster som kan kommersialiseras.
      • Projekten ska genomföras av gemensamma projektkonsortier från Indien och Sverige, med ett kommersiellt företag som projektkoordinator i respektive land.
      • Projektet ska kunna påvisa ett mervärde av det internationella samarbetet mellan de utvalda parterna från de två länderna (exempelvis ökad kunskapsbas, affärsmässiga möjligheter, tillgång till FoU-infrastruktur, nya tillämpningsområden, etc.).

       

      • Deltagarnas bidrag i projektet måste balanseras i insatser och aktivt deltagande både mellan länderna och mellan parterna. Insatsen ska vara av avgörande betydelse för projektets genomförande.

      Vänligen se bilaga för gemensam utlysningstext från Vinnova och DST för mer information. Call guidelines 2025.pdf

    • I denna utlysning sker bedömning enligt de kriterier som beskrivs i den internationella utlysningstexten.

      Projekten kommer att utvärderas utifrån deras vetenskapliga, teknologiska, kommersiella och finansiella meriter. Bedömningskriterierna är följande:

      Potential

      • Hur väl projektet bedöms ha potential för bred tillämpning och förväntad nytta av kommersialisering
      • Hur väl projektets tilltänkta produkt, tjänst eller process bedöms ha potential att bidra till klimatomställningen, med fokus på en eller flera av de globala målen för hållbar utveckling
      • Hur väl projektet bedöms bidra till ökad jämställdhet.

      Aktörer

      • Projektledarens och teamets (nyckelpersoners) kompetens, förmåga och engagemang att driva eller vara en del av ett internationellt projekt.
      • Forsknings- och utvecklingsaktörens (-ernas) förmåga i det föreslagna projektet
      • Företagets organisatoriska och kommersiella förmåga, inklusive dess interna tillgångar.
      • Entreprenörens meriter och erfarenheter
      • Fördelarna med det internationella samarbetet dvs mellan den indiska och svenska sidan av projektet.
      • Hur väl sammansatt projektteamet (nyckelpersoner) är när det gäller könsfördelning. Samt hur väl makt och inflytande fördelas mellan kvinnor och män i projektteamet. Eventuell obalans behöver kommenteras och jämställdhetsmål för projektet beskrivas.

      Genomförbarhet

      • Hur väl projektet uppvisar vetenskaplig kvalitet och teknologisk kompetens.
      • Hur väl den föreslagna insatsen bedöms vara tillräcklig för att uppnå projektets mål
      • Hur rimliga de föreslagna kostnaderna och finansieringsplanen är i förhållande till projektets omfattning och mål
      • Hur tydligt och mätbara projektets mål, delmål och milstolpar är definierade

      Hur bedömer vi?

      Bedömningsprocessen genomförs enligt följande steg:

      1. En formalia kontroll genomförs då endast ansökningar som uppfyller formella krav tas vidare för bedömning.
      2. Nationella bedömningar genomförs i bägge länderna. Utvärderingarna utgår från gemensamt uppsatta bedömningskriterier och genomförs av experter relevanta för forsknings- och utvecklingsområdet för varje ansökan. Bedömningen sker i konkurrens mellan inkomna ansökningar.
      3. Efter att de nationella bedömningarna genomförts gör Vinnova och det indiska departementet för vetenskap och teknik (DST) det slutliga urvalet av projekt som ska finansieras. Det urvalet baseras på rekommendationerna från den svenska respektive den indiska bedömningsgruppen. Beslut om finansiering utgår ifrån rankninglistan och finansiärernas tillgängliga budget.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får finansiering. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker finansiering för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Organisationer får inte vara på obestånd, eller genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      • Att ni ska underteckna ett särskilt dokument där ni godkänner er medverkan och åtar er att genomföra projektet.
      • Att ni ska rapportera hur det går, era kostnader och uppnådda resultat till oss regelbundet under projekttiden.
      • Är ni flera parter måste ni komma överens om era inbördes rättigheter och skyldigheter i projektet i ett avtal. Det kan ta tid att få ett projektavtal på plats, så sätt gärna i gång detta innan projektet startar.
      • Hur resultatet ska komma till användning samt hur vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Ni behöver även följa de särskilda villkor som gäller för den här utlysningen:

      Senast vid tidpunkten för den första lägesrapporten till Vinnova måste den svenska projektkoordinatorn kunna verifiera att ett projektavtal har undertecknats av alla svenska och indiska projektpartners. Se vinnovas-general-terms-and-conditions-for-grants---2025-multi-participant.pdf

      Vinnova kommer att be den svenska projektkoordinatorn för godkända projekt att lämna in formuläret "Projektparts godkännande" för alla svenska projektpartners. I denna utlysning kommer svenska projektpartners att ombes lämna in det undertecknade formuläret så snart som möjligt efter att beslutet har meddelats.

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, deltagande projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även Template for application and CV - se under Mallar och bilagor för ansökan.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När utlysningen stänger registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, samt projektledaren och firmatecknaren. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om Vinnova ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de externa bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Application form and CV for India-Sweden Collaborative Industrial Research & Development Programme – Request for Proposal (RFP) 2025 (docx, 300 kB)

    Information om erbjudandet kommer snart

    Så snart det här erbjudandet öppnar för ansökan kommer vi att publicera fullständig information. Då beskriver vi till exempel vad ni kan söka finansiering för, hur mycket ni kan söka och vad vi bedömer er ansökan på.

    Så går det till

    För att söka finansiering från oss behöver ni fylla i en längre ansökan som vi sedan bedömer i konkurrens med andra. Om vi beslutar att finansiera ert projekt behöver ni rapportera till oss hur projektet går, så att vi kan se att ni genomför projektet som ni beskrev i ansökan. 

    Så går det till att söka och få finansiering från oss

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Katarina Duca

    Administratör

    + 46084733208

    Jennika Gill Noltorp

    Utlysningsansvarig

    + 4684733045

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Diarienummer 2025-01636