Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Acceleration av civil-militära innovationer 2025

Har ditt företag en innovativ civil tekniklösning med potential att möta försvarsrelaterade behov? Denna utlysning är en del av det Civil-militära innovationsprogrammet som är en gemensam satsning från Vinnova och Försvarsmakten. Utlysningen riktar sig till svenska små och medelstora företag (SMF) med innovativa lösningar som kan vidareutvecklas för tillämpning inom det militära försvaret. Lösningar ska utgå från Natos prioriterade teknikområden, de så kallade Emerging and Disruptive Technologies (EDTs). Företag kan söka finansiering för att genomföra ett innovationsprojekt för utveckling och verifiering. Företag som beviljas finansiering inom denna utlysning ska gå ett acceleratorprogram med fokus på att stötta utvecklingen av en kompletterande affärsstrategi riktad mot militär och försvarsrelaterad marknad.

Erbjudandet i korthet

Vad kan ni söka för?

Inom utlysningen ges företag möjlighet att utveckla teknik och affärsstrategi för att kunna verka inom både civila och försvarsrelaterade marknader.

Vem kan söka?

Utlysningen riktar sig till svenska små och medelstora företag (SMF) som har innovativa civila tekniklösningar med potential att lösa försvarsrelaterade utmaningar och behov. Endast ett företag per ansökan.

Hur mycket kan ni söka?

Företag kan söka upp till 1 000 000 kr för utveckling och verifiering. Deltagande i ett acceleratorprogram är obligatorisk. Ett tilläggsbidrag på upp till 150 000 kronor kan beviljas för deltagande i acceleratorprogrammet.

Viktiga datum

  • Utlysningstext för erbjudandet

    Tips: För att skapa en PDF med all information om erbjudandet klickar du Ctrl+P och väljer PDF för att spara innehållet.

    • Denna utlysning är en del av det Civil-militära innovationsprogrammet som är en gemensam satsning från Vinnova och Försvarsmakten. Programmet syftar primärt till att bidra till att höja den svenska militära förmågan, och ska genomföras så att det stärker svenska företags konkurrenskraft. Det ska även främja ökad samverkan mellan civila och militära innovationssystem för att stärka Sveriges försvarsinnovationsförmåga.

      Läs mer om regeringsuppdraget för Civil-militära synergier

      Läs mer om strategisk inriktning för Försvarsinnovation 

      Utlysningen riktar sig till svenska små och medelstora företag (SMF) som har civila tekniklösningar med potential att lösa försvarsrelaterade utmaningar och behov. Lösningar ska utgå från Natos prioriterade teknikområden, de så kallade Emerging and Disruptive Technologies (EDTs).

      Företag som redan har genomfört affärer med Försvarsmakten eller FMV får inte söka i denna utlysning.

      Företag kan söka maximalt 1 000 000 kronor i bidrag för att genomföra ett innovationsprojekt för utveckling och verifiering. Företag som beviljas finansiering inom denna utlysning ska gå ett acceleratorprogram med fokus på att stötta utvecklingen av en kompletterande affärsstrategi riktad mot militär och försvarsrelaterad marknad.

      Projekt får pågå i maximalt nio månader med start tidigast i november 2025.

    • Tillgång till banbrytande teknik är av central betydelse i ett säkerhetsläge som präglas av instabilitet och oförutsägbarhet. Civila aktörer har, i kraft av sin innovationsförmåga, en viktig roll att spela för att på nyskapande sätt bidra till att lösa militära och säkerhetsrelaterade utmaningar.

      Syftet med utlysningen är att stärka förutsättningarna för svenska små och medelstora företag att vidareutveckla civil teknik med potential att bidra till att adressera försvarsrelaterade utmaningar på ett nyskapande sätt.

      Utlysningens fokusområden

      Utlysningen fokuserar på innovativa lösningar som utgår från Natos prioriterade teknikområden, de så kallade EDTs.

      Genom utlysningen söker vi innovativa lösningar som är utvecklade för en civil marknad, men som har potential att anpassas för militära tillämpningar. Lösningarna ska utgå från ett eller flera av de nio prioriterade teknikområdena för innovation:

      • Artificiell intelligens (AI) 
      • Autonoma system 
      • Kvantteknologier 
      • Bioteknik och teknologier för mänsklig förbättring 
      • Rymd 
      • Hypersoniska system 
      • Nya material och tillverkning 
      • Energi och framdrivning 
      • Nästa generations kommunikationsnätverk 

      För att läsa mer om den strategiska kontexten samt syfte och mål inom respektive område, se NATO - Topic: Emerging and disruptive technologies

      Hållbarhet och jämställdhet

      Både Vinnova och Försvarsmakten har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och samhällsutveckling. Därför finns även ett fokus på hållbarhet och jämställdhet.

      En innovativ kraft i en hållbar värld - Vinnova

      Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss

      Försvarsmaktens värdegrund - Försvarsmakten

      Jämställdhet och jämlikhet - Försvarsmakten

    • Utlysningen riktar sig till svenska små och medelstora företag (SMF) som har innovativa civila tekniklösningar med potential att lösa försvarsrelaterade utmaningar och behov. Lösningar ska utgå från Natos prioriterade teknikområden, de så kallade Emerging and Disruptive Technologies (EDTs).

      Företag som redan har genomfört affärer med Försvarsmakten eller FMV får inte söka i denna utlysning.

      Observera att företag som beviljas finansiering i denna utlysning inte garanteras framtida affärer eller samarbete med Försvarsmakten eller andra försvarsmyndigheter.

      I denna utlysning finansierar vi inte samverkansprojekt mellan flera företag, utan varje ansökan gäller endast ett företag.

    • Inom utlysningen ges företag möjlighet att utveckla teknik och affärsstrategi för att kunna verka på både civila och försvarsrelaterade marknader. Finansieringen består av två steg och syftar till att stärka företagens förmåga att förstå och navigera dessa två marknadslogiker, samt att anpassa sin teknik, affärsmodell och positionering därefter.

      Steg 1: Innovationsprojekt för utveckling och verifiering

      Företag kan söka högst 1 000 000 kronor i bidrag för att genomföra ett innovationsprojekt som adresserar behov av att testa, verifiera eller vidareutveckla teknik, produktionsmetoder, affärsmodeller och kundrelationer i linje med utlysningens inriktning. Exempel på aktiviteter inom denna del inkluderar:

      • Utredning av tekniska och designmässiga förutsättningar för tillämpningar inom såväl civila som militära marknader.
      • Utveckling av prototyper eller demonstrationsversioner av produkter eller tjänster, inklusive pilotarbete, testning och validering.
      • Undersökning och utveckling av skalbara produktionsmetoder.
      • Genomförande av studier eller tester för att verifiera potentialen hos en innovativ lösning för såväl civila som militära tillämpningsområden.
      • Kartläggning av marknadsmässiga förutsättningar, inklusive identifiering av kundsegment, användarbehov, möjliga partnerskap och konkurrenssituation inom både civila och militära marknader.

      Ovanstående lista ger endast exempel på aktiviteter som kan omfattas av finansieringen.

      Steg 2: Acceleratorprogram för att bygga en dual-use-strategi

      Företag som beviljas finansiering inom denna utlysning ska delta i ett acceleratorprogram på cirka sex månader, med fokus på att stötta utvecklingen av en kompletterande affärsstrategi riktad mot militär och försvarsrelaterad marknad. Programmet består av två delar:

      a.     Gemensamma kunskapshöjande aktiviteter

      Dessa arrangeras i samverkan med försvarsrelaterade aktörer och syftar till att öka förståelsen för det militära försvarets behov, regelverk, upphandlingsprocesser och marknadslogik.

      b.     Företagsutvecklande aktiviteter med fokus på dual-use

      Aktiviteterna tillhandahålls av acceleratorer med kompetenser inom det aktuella teknikområdet, och innefattar skräddarsydda insatser som syftar till att utveckla företagets strategiska förmåga att agera inom både den civila och militära sektorn.   

      Företagen kan välja bland flera acceleratorer som kan erbjuda relevanta tjänster. Vinnova kommer att facilitera matchningen mellan företag och acceleratorer med tillgänglig kapacitet att erbjuda företagen stöd i linje med utlysningens syfte och mål. Denna process inleds i samband med projektstarten och genomförs i den inledande fasen av projektet, för att deltagandet i programmet ska kunna integreras som en strategisk del av projektets utveckling.

      Exempel på företagsutvecklande aktiviteter som kan vara relevanta för företagen är:

      • Strategisk utveckling och anpassning av affärsmodell för att företaget ska kunna agera inom både den civila och den militära sektorn samtidigt.
      • Rådgivning för att validera och positionera affärsidéer ur ett dual-use perspektiv.
      • Stöd i att ta fram och formulera en kapitalanskaffningsstrategi, inklusive rådgivning kring relevanta finansieringsformer.
      • Kompetensutveckling av teamet och affärsorganisationen med fokus på dual-use.
      • Utveckling av företagets förmåga att skala upp och industrialisera sitt kunderbjudande på ett kostnadseffektivt sätt, med särskild hänsyn till krav inom både civila och försvarsrelaterade leveranskedjor.
      • Strategisk utveckling av hantering och skydd av immateriella tillgångar, med fokus på att säkra kritisk teknologi och samtidigt möjliggöra framtida affärsutveckling.

      Vilka kostnader kan vi finansiera?

      Vår finansiering omfattas av regler om statligt stöd. Reglerna styr vilka slags kostnader som vi kan finansiera. Dessa kallas stödberättigande kostnader.

      I den här utlysningen är dessa typer av kostnader stödberättigande:

      • Personalkostnader: Löner, sociala avgifter och andra personalavgifter.
      • Utrustning, mark och byggnader: Instrument, utrustning och hyra för annan lokal än ordinarie verksamhetslokal.
      • Konsult- och licenskostnader: Konsulttjänster, kunskap och patent som köpts eller används på licens från en utomstående aktör. Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget.
      • Övriga direkta kostnader: Till exempel materiel, förrådsartiklar och resor som är nödvändiga för att genomföra projektet.
      • Indirekta kostnader (overhead): Kostnader som inte uppkommit som en omedelbar följd av men kan relateras till projektet, till exempel ordinarie lokaler och städning.
        Indirekta kostnader får utgöra maximalt 30 procent av personalkostnader. Universitet, högskolor samt vissa forskningsorganisationer och statliga myndigheter har högre maxgränser beroende på typ av verksamhet.

      För mer detaljerad information om vilka kostnader vi kan finansiera, se Anvisning till stödberättigande kostnader

      Vilka krav gäller för kostnader vi finansierar?

      För att en kostnad ska vara stödberättigande måste den vara:

      • nödvändig för aktiviteterna i projektet
      • bokförd korrekt och separat från organisationens övriga kostnader.

      En organisation får heller inte ta upp någon annans kostnader som sina egna.

      För mer detaljerad information om vilka krav, begränsningar och undantag som gäller, se Anvisning till stödberättigande kostnader

    • Reglerna om statligt stöd styr även hur stor andel av kostnaderna som vi kan finansiera.

      Hur stort bidrag kan projektet få?

      Steg 1: Företag kan söka maximalt 1 000 000 kronor i bidrag för att genomföra ett innovationsprojekt för utveckling och verifiering.

      Steg 2: Företag som beviljas projektfinansiering i Steg 1 kan beviljas ett tilläggsbidrag om högst 150 000 kronor för att täcka kostnader förenade med det obligatoriska deltagandet i ett acceleratorprogram för att bygga en dual-use-strategi.

      Hur stort bidrag kan sökande företag få?

      Hur stort bidrag sökande företag kan få beror främst på:

      • vilka aktiviteter som företaget ska genomföra i projektet
      • företagets storlek och verksamhet

      Vinnova kan bevilja stöd enligt någon av nedanstående tre stödgrunder (a-c) för utlysningens Steg 1. För Steg 2 kan Vinnova lämna stöd enligt stödgrunden d. Innovationsstöd till SMF. I ansökningsformuläret anger sökande vilken stödgrund sökande bedömer företaget har rätt till.

      Stödgrunder för Steg 1

      a. Stöd till nystartade företag – artikel 22

      I den här utlysningen ger vi stöd till nystartade företag. Vi kan finansiera upp till 100 procent av företagets projektkostnader.

      Med nystartat företag menas ett företag som:

      • registrerades, inledde sin verksamhet eller blev skyldigt att betala skatt för mindre än fem år sedan
      • har färre än 50 anställda
      • inte är börsnoterat
      • inte delat ut vinst ännu
      • inte har tagit över ett annat företags verksamhet, förvärvat eller bildats genom en fusion. För undantag, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Vi beviljar bidraget i enlighet med artikel 22 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER).

      b. De minimis-stöd (stöd av mindre betydelse)

      I den här utlysningen beviljar Vinnova även de minimis-stöd, även kallat stöd av mindre betydelse. Vi kan finansiera upp till 100 procent av en projektparts kostnader.

      En organisation kan ta emot maximalt 300 000 euro över en treårsperiod i den här stödformen, oavsett finansiär och projekt. Det betyder att om samma organisation tagit emot stöd av mindre betydelse i andra projekt från andra finansiärer tidigare, påverkar det hur stort stödet kan bli i den här utlysningen.

      Lämna in ett intyg om de minimis-stöd när ni skickar in ansökan. Det krävs för att vi ska kunna bevilja detta stöd.

      Intyg om de minimis-stöd

      Vi beviljar bidrag i enlighet med EU-kommissionens förordning (2023/2831) om stöd av mindre betydelse.

      c. Forskning och utveckling – artikel 25

      I den här utlysningen ger vi även stöd till industriell forskning samt experimentell utveckling.

      Vad är industriell forskning?

      Industriell forskning kan förenklat beskrivas som att förvärva ny kunskap och nya färdigheter för att utveckla eller markant förbättra produkter, processer eller tjänster och kan inbegripa byggande av prototyper i laboratoriemiljö eller i en miljö med simulerade gränssnitt till befintliga system och till pilotverksamhet.

      Vad är experimentell utveckling?

      Experimentell utveckling kan förenklat beskrivas som att kombinera, forma och använda befintliga kunskaper för att ta fram nya eller förbättrade produkter, processer eller tjänster.

      För fullständig definition, se Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Hur stor andel av kostnaderna kan vi finansiera?
      Aktivitet Litet företag Medelstort
      företag
      Maximal stödnivå för företag
      Industriell forskning 70 % 60 %
      Experimentell utveckling 45 % 35 %

      Organisationens storlek och typ av aktivitet avgör hur stor andel av kostnaderna vi kan finansiera

      Stödgrunder och stödnivåer för bidrag

      Vi beviljar bidrag i enlighet med artikel 25 i EU-kommissionens förordning om allmänna gruppundantag (GBER)

      Stödgrund för Steg 2

      d. Innovationsstöd till SMF – artikel 28

      Företag som beviljas finansiering i Steg 1 kan i Steg 2 beviljas innovationsstöd om högst 150 000 kronor för att täcka kostnader förenade med det obligatoriska deltagandet i ett acceleratorprogram för att bygga en dual-use-strategi.

      Vi kan finansiera upp till 100 procent av dessa kostnader om det totala beloppet är mindre än 220 000 euro över en treårsperiod. För att beviljas detta stöd behöver ni lämna in ett intyg om innovationsstöd för innovationstjänster. Detta kommer ske i samband med projektstart för beviljande ansökningar.

    • För att vi ska ta ställning till och bedöma er ansökan måste den uppfylla vissa formella krav. Är kraven inte uppfyllda, avslås ansökan direkt.

      Krav på företaget

      • Sökande företag ska vara ett svenskt aktiebolag och bedriva verksamhet i Sverige.
      • Sökande företag ska vara ett litet eller medelstort företag (SMF) enligt EU:s definition, se Så definierar EU små och medelstora företag (SMF)
      • Ett företag får endast skicka in en ansökan inom ramen för denna utlysning.
      • Sökande företag ska vara projektets enda projektpart.
      • Företag som beviljades medel i utlysningen Acceleration av civil-militära innovationer 2024 får ej söka i denna utlysning.
      • Sökande företag ska vara registrerat som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Företaget har vid tidpunkten för när ansökan skickas in, inte genomfört några affärer med Försvarsmakten eller FMV.

      Krav på projektet

      • Projektledaren ska vara anställd i sökande företag.
      • Projektet får inte påbörjas innan ansökan lämnas in.
      • Kostnader för konsulttjänster från utomstående får utgöra maximalt 20 procent av en projektparts budget.

      Krav på ansökan

      • Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska.
      • Ansökan ska vara komplett ifylld samt innehålla tillräcklig information för att möjliggöra bedömning gentemot utlysningens bedömningskriterier.
      • Ifylld blankett för Modellförsäkran ska bifogas till ansökan.
      • Om ansökan gäller finansiering med stödgrund ”Stöd av mindre betydelse” (de minimis) ska ifylld blankett ”Intyg om stöd av mindre betydelse” bifogas till ansökan.
    • Vad bedömer vi?

      Ansökan ska ligga i linje med utlysningens syfte och mål och bedöms enligt kriterierna nedan.

      Potential
      • Hur relevant och innovativ den föreslagna lösningen är inom ett eller flera av Natos prioriterade teknikområden.
      • I vilken grad ansökan visar tydlig och trovärdig potential att adressera försvarsrelaterade behov, samt hur väl den föreslagna lösningen kan anpassas eller vidareutvecklas mot försvarsrelaterade tillämpningar.
      • Projektets potential att bygga en långsiktig dual-use-strategi som kan stärka företagets konkurrenskraft på såväl den civila som militära marknaden.
      • Hur väl projektet bedöms bidra till jämställdhet och hållbarhet med hänsyn till Sveriges säkerhet, konkurrenskraft och resiliens.
      Aktörer
      • I vilken grad företaget har relevant kompetens, erfarenhet och kapacitet att utveckla sin civila teknik i riktning mot försvarsrelaterade tillämpningar inom något av Natos prioriterade teknikområden.
      • Hur väl projektteamets sammansättning speglar de kompetenser som krävs för att driva teknik- och affärsutveckling inom både civila och militära kontexter.
      • Teamets kapacitet och förmåga att delta i ett acceleratorprogram för att bygga förståelse för försvarsmarknadens logik och behov.
      • Hur väl sammansatt projektteamet är när det gäller könsfördelning, samt hur väl makt och inflytande fördelas mellan kvinnor och män i projektet.
      Genomförbarhet
      • Hur trovärdig och tydlig projektets budget, metodik och genomförandeplan är i relation till projektets mål, förväntade resultat och de aktiviteter som planeras.
      • Hur väl projektets aktiviteter är utformade för att stärka och möjliggöra deltagandet i acceleratorprogrammet, samt hur deltagandet är strategiskt integrerat i utvecklingen av företagets långsiktiga dual-use-strategi.
      • Hur väl risker är identifierade och hanteras i projektets genomförandeplan.
      • I vilken utsträckning projektet visar att jämställdhet integrerats i planering och genomförande.
      • Hur väl projektet beaktar miljö- och klimataspekter, exempelvis kopplat till resiliens, teknikval, produktionsmetoder eller resursanvändning.

      Hur bedömer vi?

      Ansökan bedöms i konkurrens med övriga inkomna ansökningar till utlysningen enligt följande process:

      1. Ansökan görs i Vinnovas e-tjänster
      2. Alla ansökningar som uppfyller de formella kraven bedöms av särskilt utsedda bedömare med relevant kompetens.
      3. Utifrån bedömarnas rekommendationer kommer Vinnova och Försvarsmakten överens om vilka projekt som ska gå vidare till beslut om finansiering. För att säkerställa en relevant spridning av projekt inom utlysningens prioriterade teknikområden (se avnsitt 2), förbehåller sig Vinnova och Försvarsmakten rätten att applicera en portföljstrategi i urvalet av ansökningar för beviljande. 
      4. Vinnova fattar formellt beslut om vilka projekt som beviljas bidrag.
      5. Beslut meddelas sökande.

      Vi bedömer även finansiell status

      Innan vi beslutar om finansiering gör vi också en samlad bedömning av den organisatoriska och finansiella statusen hos de som får finansiering. Vi använder oss av information som vi får från kreditupplysningar, för närvarande från Dun & Bradstreet.

      För att vi ska bevilja finansiering gäller detta:

      • Organisationer som söker finansiering för personalkostnader måste vara registrerade som arbetsgivare hos Skatteverket.
      • Organisationer får inte vara på obestånd, eller genomgå likvidation eller företagsrekonstruktion. De ska heller inte ha obetalda skulder hos Kronofogdemyndigheten.
      • Aktiebolag får inte ha förbrukat hälften eller mer av sitt aktiekapital.
      • Om vi begär måste små och medelstora företag kunna visa att de har ekonomisk täckning att genomföra projektet enligt sin budget i ansökan. De kan inte använda offentliga bidrag eller egna medel avsedda för andra projekt för att täcka projektkostnader i denna utlysning.
    • När vi bedömt alla ansökningar, skickar vi ett beslut där vi antingen beviljar eller avslår er ansökan. I beslutet anger vi hur mycket bidrag varje part i projektet beviljas. Vårt beslut kan inte överklagas.

      Vad gäller om ni beviljas finansiering?

      Om vi beviljar er ansökan måste ni följa våra allmänna villkor för bidrag. Villkoren innehåller bland annat detta:

      Att ni ska underteckna en särskild handling där ni åter er att genomföra projektet.

      Att ni ska rapportera era kostnader och resultat till oss regelbundet under projektet.

      Hur resultatet ska komma till användning, och hur eventuell vetenskaplig publicering ska ske.

      Se våra allmänna villkor samt få hjälp med att förstå och uppfylla dem

      Ni behöver även följa de särskilda villkor som gäller för den här utlysningen:

      • Projektet ska delta i ett acceleratorprogram i enlighet med utlysningstexten, se avsnitt 4.
      • Projektet ska vara representerat vid de seminarier eller programkonferenser som Vinnova anordnar under projekttiden. Kostnader för medverkan vid sådant seminarium/programkonferens är en stödberättigande kostnad.
      • Vid information om projektet och vid varje offentliggörande av projektresultat ska det anges att arbetet utförts med stöd från Vinnova (på engelska återges namnet med Sweden´s Innovation Agency) och Försvarsmakten (På engelska Swedish Armed Forces) inom Civil-militärt innovationsprogram (CMIP). Med offentliggörande avses t.ex. publicering, oavsett medium, och muntliga presentationer.

      Vi kan även besluta att lägga till kompletterande särskilda villkor för enskilda projekt. De framgår i så fall av beslutet.

      Kan ni behöva betala tillbaka bidrag?

      Om ni inte följer våra villkor kan ni bli återbetalningsskyldiga. Det gäller också om ni beviljats bidrag felaktigt eller med för högt belopp.

    • För att söka finansiering fyller ni i en ansökan i vår e-tjänst. Ansökan innehåller frågor om projektet, deltagande projektparter och budget.

      Till ansökan bifogar ni även dessa bilagor:

      Så går ansökningsprocessen till

      1. Företag inkommer med ansökan för finansiering av Steg 1 i utlysningen, där ett maximalt bidrag om 1 000 000 kronor kan sökas för att genomföra ett innovationsprojekt för utveckling och verifiering.
      2. Företag som beviljas finansiering i Steg 1 ska inkomma med en kompletterande ansökan för att matchas med relevant accelerator inom ramen för Steg 2. Matchningsförfarandet omfattar en särskild ansökningsprocess där företaget anger önskemål om val av accelerator. I samband med denna process kan ett tilläggsbidrag om högst 150 000 kronor beviljas för att täcka kostnader förenade med deltagande i det valda acceleratorprogrammet.

      Påbörja ansökan i god tid

      Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i mallar kan ta flera dagar, eftersom det bygger på analyser ni ska göra.

      I vår e-tjänst kan ni börja fylla i uppgifter och sedan fortsätta vid ett senare tillfälle. Ni kan också dela ut behörigheter till andra som ni vill ska bidra i ansökan. När ansökan är färdig markerar ni den som klar.

      Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan markera den som klar för att den ska registreras när utlysningen stänger.

    • När utlysningen stänger registreras er ansökan. Då skickar vi en e-postbekräftelse till den som står för användarkontot, samt projektledaren och firmatecknaren. Om ni inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av er till oss.

      När utlysningen stängt kan ni inte ändra något i ansökan. Då kan ni bara komplettera om vi ber om det.

      Vem kan läsa er ansökan?

      Er ansökan kommer att läsas av medarbetare på Vinnova och de externa bedömare som medverkar i den här utlysningen. Alla arbetar under tystnadsplikt.

      Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Det innebär att vi måste lämna ut dem om de efterfrågas. Men vi sekretessbelägger uppgifter som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada för den enskilde om de lämnas ut. Det kan till exempel vara uppgifter om affärs- och driftförhållanden, uppfinningar eller forskningsresultat.

      Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Så här ansöker ni

    För att söka finansiering behöver ni logga in och fylla i en ansökan i vår e-tjänst för ansökningar. Formuläret innehåller frågor om projektet, projektparter och budget.

    Mallar och bilagor för ansökan

    Här kan ni ladda ner mallar som ni behöver bifoga i ansökan, till exempel CV-mall eller projektbeskrivningsmall. Här finns också eventuella bilagor med användbar information inför ansökan.

    Projektbeskrivningsmall (docx, 49 kB) Stöd av mindre betydelse (docx, 50 kB) Modellförsäkran (pdf, 3320 kB) CV-mall (docx, 35 kB)

    Påbörja ansökan i god tid

    Tänk på att det tar tid att göra en ansökan. Att fylla i alla mallar kan ta flera dagar, eftersom de bygger på analyser ni ska göra. Börja därför ansökan i god tid. Ni kan börja fylla i uppgifter, spara och fortsätta vid ett senare tillfälle.

    När ansökan är färdig markerar ni den som klar. Ni kan när som helst låsa upp ansökan och göra ändringar, ända fram till sista ansökningsdag. Om ni låser upp ansökan, måste ni sedan klarmarkera den för att den ska registreras när utlysningen stänger. 

    Detta händer när utlysningen stängt

    När er ansökan registrerats mejlar vi en bekräftelse till den som står för användarkontot samt till projektledaren och firmatecknaren. Detta kan ta några timmar efter att utlysningen stängt. Om du inte har fått en bekräftelse inom 24 timmar efter att utlysningen stängt, hör av dig till oss.

    När utlysningen stängt kan ni inte ändra eller fylla i några nya uppgifter. Då kan ni bara komplettera er ansökan om vi ber om det.

    Vem kan läsa er ansökan?

    Ansökningar som lämnas in till oss blir allmänna handlingar. Men vi lämnar inte ut uppgifter om verksamheten, uppfinningar eller forskningsresultat om det kan antas att någon lider ekonomisk skada om uppgifterna visas.

    Det innebär att vi måste lämna ut handlingarna om någon efterfrågar dem. Men vi sekretessbelägger den information som vi bedömer skulle kunna innebära ekonomisk skada om den lämnas ut.

    Så hanterar vi allmänna handlingar och sekretess

    Frågor?

    Om ni har frågor är ni välkomna att kontakta någon av oss.

    Alma Jacobson

    Utlysningsansvarig handläggare

    + 46 8 473 3230

    Anna Bjurström

    Handläggare

    + 46 8 473 3089

    Åsa Finth

    Administratör

    + 46 8 473 3104

    Carl Naumburg

    Handläggare

    +46 8 473 31 72

    Utlysning specifika frågor

    Teknisk support

    Tekniska frågor om e-tjänsterna

    Diarienummer 2025-00980