Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Utveckling av ett web-baserat EPD-verktyg för bergmaterialproduktion EPD Berg

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB - Institutionen för industri och materialvetenskap
Bidrag från Vinnova 4 590 825 kronor
Projektets löptid maj 2019 - februari 2022
Status Avslutat
Utlysning Utmaningsdriven innovation – steg 2 samverkansprojekt

Syfte och mål

Syftet med detta projekt har varit att skapa ett verktyg för ballastindustrin som kan a) producera EPD mer effektivt med närmare koppling till verkliga driftsförhållanden; b) hjälpa till att förutsäga framtida miljöprestanda baserat på nuvarande verksamhet. Detta görs online i en simuleringsplattform som kan beräkna miljöpåverkan baserat på miljöpåverkanskategorier som beskrivs av EN-standarder. Genom att koppla miljöpåverkan till driftsförhållanden kan användaren identifiera var stora effekter uppstår och vad som orsakar dem.

Resultat och förväntade effekter

Verktyget har testats på ett antal deltagare med gott resultat. Två EPD-rapporter som genereras med verktyget genomgår granskning från en tredjeparts-verifierare. Efter en godkänd granskning blir de allmänt tillgängliga. Initial benchmarking med tillgängliga maskinläsbara EPD:er visar stor potential för systemintegration med externa verktyg och en möjlighet att använda EPD:erna i beslutsprocesser integrerade med verktyget.

Upplägg och genomförande

Projektet har bedrivits genom ett samarbete mellan ett universitet, ett forskningsinstitut och ett SME tillsammans med tre ballastproducenter i Sverige. En betaversion av verktyget har utvecklats och testats inom projektet. Resultaten har kommunicerats till industrin själv genom workshops och seminarier som hållits av SBMI och UEPG, som arbetar med vägledning på EU-nivå för EPDer för ballast; och till en bredare internationell publik genom vetenskapliga artiklar, en licentiatuppsats och på den digitala WorldExpo i Dubai som en del av Sweden Innovation Days.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 23 april 2022

Diarienummer 2019-00857

Statistik för sidan