Utveckling av cellulärt jordbruk för produktion av kakao
Diarienummer | |
Koordinator | xseed AB |
Bidrag från Vinnova | 284 655 kronor |
Projektets löptid | oktober 2023 - november 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Innovativa Startups |
Ansökningsomgång | Innovativa Impact Startups hösten 2023 |
Syfte och mål
Syftet med detta projekt är att att verifiera en produktionsmetod av kakaoråvara för chokladtillverkning genom cellulärt jordbruk. Projektets mål är att producera en kakaoråvara vars kvalitet är hög nog för att producera choklad av. Den teknik och de cellinjer som tas fram i projektet ska kunna användas i framtida uppskalningsprojekt.
Förväntade effekter och resultat
Effekterna av detta projekt handlar om att skapa en mer hållbar kakaoindustri. Produktionen av kakao är idag ohållbar och förstör många viktiga biotoper runt om i världen, leder till vattenbrist, torka och stora utsläpp av växthusgaser och gödningsmedel. Samtidigt ökar efterfrågan på choklad. Vår förhoppning är att resultatet av detta projekt ska visa vägen mot en mer hållbar produktion av kakao och i framtiden även andra vegetabiliska livsmedel som belastar miljön.
Planerat upplägg och genomförande
I det inledande skedet kommer vi att isolera celler från färska kakaofrukter. Dessa kommer att odlas på ett vis så att vi kan utveckla pluripotenta stamceller från dem, så kallad callus-kultur. Stamcellerna kommer vidare att odlas i en suspensionskultur där tillväxthastigheten optimeras. Utifrån suspensionskulturerna produceras testbatcher där analyser av fetthalt och aromämnen utförs. Utifrån resultat från utförda analyser kommer optimeringar av odlingsförhållanden att göras. Större testbatcher kommer odlas med jämna intervall från vilka choklad kommer att tillverkas.