Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Tillverkning av lätta, robusta bärkonstruktioner från kombinerade lätta material

Diarienummer
Koordinator RISE SICOMP AB - RISE SICOMP AB, Piteå
Bidrag från Vinnova 3 447 697 kronor
Projektets löptid september 2018 - september 2021
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för SIP LIGHTer

Syfte och mål

Syftet med MakeCapLighter var att undersöka effektiv teknik för att minska vikten i bärande strukturer. Applikationerna var en bygghiss och en batterilåda för fordon. För hissen åstadkoms viktminskningen genom att använda sandwichstrukturer i hissens väggar. För batterilådan gjordes detta genom att hybridisera material med kontinuerliga och diskontinuerliga fiberkompositer, glas- och koldiskontinuerliga fiberkompositer och kompositer med aluminium. Tillverkningsmetoder och materialsystem har valts så att komponenterna kan tillverkas i stora serier.

Resultat och förväntade effekter

Ett av resultateten i projektet är en prototyp av en väggpanel som nu ska utvärderas i en testhiss med en viktbesparing på ~40% och med en uppskattad tillverkningskostnad som är konkurrenskraftig. I projektet utvecklades också två batterilådekoncept, en komposit-aluminiumstruktur utformad för att klara sidokollision och kan produceras i en pressningsoperation och ett hybridkoncept med kol- och glas SMC med lokal förstärkning av kontinuerliga fibrer. Kostnaden jämfört med en referens (Al) ligger i intervallet 3,3-3,8 €/sparade kg för den specifika geometrin.

Upplägg och genomförande

RISE och Toray stödde Alimaks och PODCOMPs arbete på en hiss och Gestamp och Gränges arbetade på en batterilåda. Lyften designades om, flyttade den bärande funktionen från väggen och ledde i slutändan till att viktbesparingsmålen överträffades. För batterilådan kunde nyckelkomponenter i produktionsprocessen testas även om projektet skulle ha gynnats av större specifikation av designkraven. Framsteg i processimulering av kortfiberkomposit- och hybridmaterial gjordes också.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 11 februari 2022

Diarienummer 2018-02855

Statistik för sidan