Syntetisk biologi för precisionsjäsning av den funktionella ingrediensen tagatos
Diarienummer | |
Koordinator | Galaxy Biosolutions AB |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | juni 2024 - maj 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framväxande tekniklösningar |
Ansökningsomgång | Framväxande tekniklösningar inom kvantteknik och syntetisk biologi 2024 |
Viktiga resultat som projektet gav
Vi framgångsrikt utvecklat genetiska verktyg och konstruerat en jäststam som kan producera tagatos från laktos i vassle. Jäststammen har odlats i bioreaktorer i labbskala med industriell vassle som substrat. Processen överträffade uppsatta produktionsmål, och visade därmed potential för industriell tillämpning i större skala. Resultaten har skapat en stabil grund för flera nya projektansökningar, och har möjliggjort både nya och vidareutvecklade samarbeten med externa partners.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet har framgångsrikt visat att jäsningsbaserad tagatosproduktion är genomförbar i labbskala. Resultaten utgör en stabil grund för nästa steg – uppskalning till pilot- och industrinivå för att utvärdera produktionskostnader och miljöpåverkan. En lyckad uppskalning kan möjliggöra kostnadseffektiv produktion av tagatos som ett hälsosammare sockeralternativ och stärka hållbar, fermenteringsbaserad livsmedelsproduktion i och utanför Sverige.
Upplägg och genomförande
Projektet inleddes med rekrytering av en forskare för att utveckla genetiska verktyg, och senare anställdes ytterligare en forskare för att stödja optimeringen av jäsningsprocessen. Genom iterativ stamutveckling togs en jäststam fram som visade förbättrad tagatosproduktion från laktos i industriell vassle i en 2-liters bioreaktor, enligt projektets mål. Stark laganda och flexibel problemlösning bidrog till projektets framgång trots vissa tekniska utmaningar.