Stadsdelsmat - En ny infrastruktur och inkluderande mötesplats för människor och maten.
Diarienummer | |
Koordinator | Momentality AB |
Bidrag från Vinnova | 2 598 257 kronor |
Projektets löptid | november 2021 - maj 2023 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidens attraktiva livsmiljöer |
Ansökningsomgång | Framtidens attraktiva livsmiljöer - lärdomar från pandemin |
Viktiga resultat som projektet gav
Syftet har varit att undersöka hur publika kök i en stadsdel kan bidra till en livsmiljö med ökad hälsa och välbefinnande samt fler möjligheter att delta i omställningen mot ett hållbart matsystem. Modellen Stadsdelsmat ger grannskap möjlighet att ta hand om sin egen livsmedelsförsörjning. Boende, föreningsliv och mataktörer har en direkt relation till jordbrukare och anpassar deras råvaror till områdets vardagsbehov, smak och ekonomi.
Långsiktiga effekter som förväntas
Vi har sett att maten kan bli en sammanlänkande kraft i det sociala livet i ett område och i omställningen mot Agenda 2030. Under processen har engagerade Järvabor, besökare, organisationer, politiker och mataktörer delat både bord och insikter. Stadsdelsmatens rum och lokala matmedlemskap kan bli ett bidrag till det offentliga livet, lika självklart som simhallen eller biblioteket. Initiala beräkningar visar på tillgängliga och förutsägbara matpriser samt nya lokala arbetstillfällen med hållbara ersättningar i både kök och jordbruk.
Upplägg och genomförande
Projektet har genomförts i Järvaområdet i Stockholm. Tester av social dynamik och interaktioner har ägt rum i aktiviteter såsom en försöksodling ledd av Boodla, i Yalla Rinkebys kök i samverkan med kocken Alena Grahn och en dagslång prototyp av ett framtida aktivitetsprogram, inklusive en konferens av Reformaten som undersökte matens olika skalor och sammanhang. De har bidragit med avgörande insikter till en parallell designprocess ledd av Johan Hjerpe. Där har modellen växt fram i relation till ett stadsutvecklingsperspektiv från arkitekterna Boys Don’t Cry.