Smakstaden - matens väg mot en skön framtid
Diarienummer | |
Koordinator | Sveriges Lantbruksuniversitet - Sveriges lantbruksuniversitet Inst. för landskapsarkitektur, planering och förvaltning |
Bidrag från Vinnova | 700 041 kronor |
Projektets löptid | maj 2024 - februari 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidsprototyper inom hållbar mobilitet |
Ansökningsomgång | Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet |
Viktiga resultat som projektet gav
Smakstaden utvecklades till den digitala plattformen https://vaerningsverket.se/ med fokus på att väcka tankar om hur vi genom gemensamt arbete kan arbeta mot en mer hållbar, inkluderande och hälsosam framtid. Genom iterativa workshops tog vi oss mot en framtid som fokuserar på den gemensamma utvecklingen. Projektet fokuserade på att utbilda, inspirera och gemensamt lära genom framtidstänkande i form av workshops med ca30 aktörer inom matsystemet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet förväntas ge långsiktiga effekter genom vi stärkt deltagarnas förmåga att arbeta mot innovativa lösningar inom matsystemet. Framtidsworkshoparna har skapat en plattform för att utmana traditionella tankesätt och inspirera till nya perspektiv. Det breda nätverket och den starka digitala närvaron kommer att fortsätta engagera en bred publik och stimulera diskussioner. Vi har skapat en plattform för nya projekt och med intresserade personer och organisationer.
Upplägg och genomförande
Processen har varit samskapande. Frågeställning och prototyp har successivt justerats och förfinats genom workshops och designsprint. Hela upplägget omfamnade det oväntade och oplanerade Faser: F1: Definiera roller och process. F2: Förbereda och genomföra workshops F3: Förbereda och genomföra designsprint med studenter på HDK. F4: Med processen och signaler som input, ta fram koncept och förslag på gestaltning. F5: Tillverka prototyp. F6: Testa prototyp på SLU i Alnarp samt i Malmö.