Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Slaggbildningsförlopp i LD genom innovativ kalkanvändning, slaggkontroll/Slaggkontroll I

Diarienummer
Koordinator Luleå tekniska universitet - Avdelningen för Mineral och metallurgi
Bidrag från Vinnova 2 025 622 kronor
Projektets löptid december 2018 - december 2021
Status Avslutat
Utlysning Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material

Syfte och mål

Projektet har syftat till att möte de industriella utmaningarna i att förbättra slaggbildningsförloppet och kvaliteten hos den slutliga slaggen. Följande delmål har ingått och uppnåtts; 1) att klargöra hur det initiala slaggbildningsförloppet i LD-processen ser ut samt hur detta förlopp skulle kunna optimeras 2) att utveckla en kalkinnehållande booster-brikett som möjliggör en snabb kalkupplösning och därigenom en god fosforrening tidigt under processen 3) att utveckla en provtagningsutrustning som gör det möjligt att ta prov under fullskaledrift.

Resultat och förväntade effekter

Projektet har bidragit till att utveckla nya produkter och kunskaper som vid tillämpning under det initiala slaggbilningsförloppet i LD-processen kan få stor inverkan på de slutgiltiga produkterna, dvs. stål samt slagg. Projektet kommer i förlängningen att stärka den svenska metallindustrins konkurrenskraft genom ökad förståelse beträffande slaggbildning samt minskade kostnader och miljöpåverkan. Parallellt med forskningsaktiviteter som bedrivits vid Luleå tekniska universitet och Swerim har lyckade fullskaleförsök med en unik slaggprovtagare genomförts hos SSAB.

Upplägg och genomförande

I projektet har två forskningsutförare (Luleå tekniska universitet och Swerim AB) tillsammans med tre industriparter (SSAB, Mekinor, SMA), alla med väldefinierade men skilda kompetenser arbetat mot ett gemensamt projektmål i form av en ökad förståelse kring det initiala slaggbildningsförloppet i LD-processen. Genom ett multidisciplinärt angreppssätt har förutsättningar skapats för synergier bland annat i form av bred processkunskap. Genom ett aktivt deltagande har projektet kunnat genomföras problemfritt, utöver att det uppstod förseningar relaterade till covid-19.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 7 februari 2022

Diarienummer 2018-03913

Statistik för sidan