Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

SANS för undersökning av gröna surfaktanters struktur

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Livsmedelsteknik
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid februari 2020 - mars 2022
Status Avslutat
Utlysning Forskningsinfrastrukturer - nyttiggörande och samverkan
Ansökningsomgång Industriella pilotprojekt för användning av neutron- och fotonbaserade tekniker vid storskalig forskningsinfrastruktur – hösten 2019
Slutrapport 2019-05269_EnzaBiotech.pdf(pdf, 395 kB) (In English)

Viktiga resultat som projektet gav

Syftet med detta projekt har varit utvärdera hur SANS och SAXS kan användas för att förstå samband mellan struktur och funktion hos Enza Biotechs nya, socker-baserade surfaktanter. I projektet har vi byggt förståelse av de associerade strukturer som surfaktanterna bildar i lösning, samt hur dessa strukturer påverkas av molekylära karakteristika, externa krafter och andra molekyler. Projektet har demonstrerat den industriella användbarheten av SANS och SAXS, inklusive den mer specialiserade tekniken Rheo-SANS, i rationell design av nya surfaktanter.

Långsiktiga effekter som förväntas

Vi har visat att SAXS och SANS kan ge detaljerad och unik information om Enzas Biotechs socker-baserade surfaktanter. Medarbetare från Enza har deltagit i försöken vid tre tillfällen och har därmed fått förståelse för hur denna typ av experiment utförs. Vi har med SAXS och SANS kartlagt hur strukturer i lösning påverkas av molekylära egenskaper och hur surfaktanterna interagerar med andra molekyler. Vi har också visat att Rheo-SANS kan användas för att förstå hur surfaktant-strukturer i lösning svarar på extern stress och hur detta i sin tur påverkar reologiska egenskaper.

Upplägg och genomförande

Vi har genomfört fyra experimentella studier, samt en utvärdering av mätningar med Rheo-SANS gjorda innan start av perioden. 1. Heinz Maier-Leibnitz Zentrum, mars 2020. Interaktioner mellan surfaktanter och oligosaccharider. En medarbetare från Enza deltog i experimentet. 2. ISIS, april 2021. Interaktioner surfaktant-protein. 3. ISIS, mars 2022. Fjärrexperiment. Samband mellan kemisk struktur och själv-aggregering. 4. Max IV, april 2022. Samma system som studie 3. En medarbetare från Enza deltog. Vidare har försöks gjort vid LTH avseende reologi hos dessa surfaktanter.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 maj 2022

Diarienummer 2019-05269