Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Robust formsprutning av fordonskomponenter med låg miljöpåverkan

Diarienummer
Koordinator Volvo Personvagnar AB - Avd 93644 PV3C2
Bidrag från Vinnova 3 183 179 kronor
Projektets löptid november 2018 - maj 2021
Status Avslutat
Utlysning Hållbar produktion - FFI
Slutrapport 2018-02689sv.pdf (pdf, 1565 kB)

Syfte och mål

Formsprutning av plast erbjuder fantastiska möjligheter att tillverka innovativa och miljövänliga produkter. Formsprutning av produkter med önskade ytegenskaper (mönster och glans) kan dock vara svårt. Syftet med projektet var därför att öka kunskapen om robust formsprutning av mönstrade produkter. Baserat på de resultat som erhållits så kan konstateras att det är viktigt att beakta allt från design och val av material till inställning formsprutningsmaskin. Parametrar av särskild vikt är t.ex. smältaviskositet, verktygstemperatur, insprutningshastighet och eftertryck.

Resultat och förväntade effekter

Mycket av projektets arbete har fokuserat på simulering av plastens mönsteravbildning vid formsprutning och omfattande formfyllnadssimuleringar har visat att trycket när ytskiktet stelnar troligtvis är den parameter som bäst korrelerar mot den färdiga produktens glans. Förutom omfattande simuleringar så har även fem experimentella undersökningar genomförts och en stor mängd parametrar har analyserats. De experimentella undersökningarna har lett till ökad kunskap om mönsteravbildning vid formsprutning, men även genererat mycket indata till simuleringarna.

Upplägg och genomförande

För att förbättra kunskapen om robust formsprutning av mönstrade produkter så har 5 experimentella undersökningar utförts. Varje undersökning har utförts som en försöksplanering (DoE) och förberetts och utvärderats mycket noggrant med hjälp av omfattande flödessimuleringar. En stor mängd olika material har utvärderats och processparametrar som studerats är t.ex. smältatemperatur, verktygstemperatur, insprutningshastighet, eftertryck och mottryck. Testobjekten som tillverkats har utvärderats gällande glans, kulör, yttopografi, reptålighet och emissioner.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 13 oktober 2021

Diarienummer 2018-02689

Statistik för sidan