ReduSalt - Saltreduktion i livsmedel
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - Livsmedelsacceleratorn, Agrifood and Bioscience, Göteborg |
Bidrag från Vinnova | 5 133 333 kronor |
Projektets löptid | september 2020 - oktober 2022 |
Status | Pågående |
Utlysning | Utmaningsdriven innovation – steg 3 implementering |
Syfte och mål
Saltkonsumtionen i Sverige är dubbelt så hög som Livsmedelsverkets rekommendationer. Detta kan leda till högt blodtryck vilket ökar risken för allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och stroke. Projektets målsättning är att bidra till ett lägre saltintag hos den svenska befolkningen genom att utveckla och implementera metoder som hjälper livsmedelsbranschen att reducera salthalten i sina produkter. Det etableras dessutom ett nationellt nätverk som arbetar vidare med saltreduktion efter projektets avslutning.
Förväntade effekter och resultat
Projektet tar fram metoder, recept och riktlinjer för att producera livsmedel med mindre salt. I kombination med informationsåtgärder som vidtas för att öka svenska konsumenters efterfrågan på saltreducerade produkter bidrar projektet till en lägre saltkonsumtion i populationen. Detta resulterar i tusentals färre för tidiga dödsfall och sparar samtidigt årligen miljardbelopp i form av lägre sjukvårdskostnader. De nya metoderna bidrar dessutom till ökad konkurrenskraft för svenska livsmedelsproducenter.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet har 16 projektpartners och är indelat i sex arbetspaket. Deltagarna från livsmedelsindustrin är framför allt involverade i utveckling och optimering av metoder för saltreduktion samt implementering av metoderna i fullskalig produktion. De största insatserna från branschorganisationer, intresseorganisationer och myndigheter sker i form av spridning av resultat och kunskap som genereras i projektet. RISE ansvarar för projektledning och bistår dessutom i projektets samtliga arbetspaket.