Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Oslagbara Outnyttjade Okara

Diarienummer
Koordinator Lunds universitet - Inst. livsmedeslteknik
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid augusti 2019 - mars 2020
Status Avslutat
Utlysning Cirkulär och biobaserad ekonomi
Ansökningsomgång Ökad resurseffektivitet genom cirkulär ekonomi

Syfte och mål

Syfte: Undersöka om restprodukter (Okara) från soja- och havremjölks tillverkning kan utvecklas till hållbara livsmedelsprodukter eller ingredienser vilka skulle kunna tillföra funktionalitet och mervärde till nya och befintliga produkter. Mål: Med utgångspunkt från analysresultat skulle både produkt- och processhypoteser identifieras m.a.p. genomförbarhet och lönsamhet, samt identifiera och skapa initiala kontakter med parter som skulle vara aktuella för fortsatt arbete inom projektområdet.

Resultat och förväntade effekter

Okara har hög vattenhalt och gynnsam miljö för mikroorganismer. Analyser visade tjänliga värden under processen, men tillväxt vid lagring vilket tyder på förekomst av sporer i färsk okara. Torkningsbehovet för lagringsstabilitet var större för soja. Soja var kallsvällande, medan havre gav ökad viskositet vid temperaturökning. Havreokara innehöll mer protein och dubbelt så mycket protein kan lakas ut jämfört med soja. Produkttester med färsk okara i bageriprodukter gav bra resultat. Flera olika processer kan vara lämpliga och kostnadseffektiva beroende på slutprodukt.

Upplägg och genomförande

Projektteamets deltagare (från både akademin och industripartners, vilka är aktiva inom det växtbaserade livsmedelssegmentet) säkerställde att innehåll, upplägg och genomförande både höll en hög vetenskaplig nivå samt att resultaten var relevanta för industriparternas verksamheter. WPs genomfördes enligt planerna och var väl förankrade i projektets övergripande mål och projektteamets kunskaper och kompetenser togs tillvara och stärktes. BoFood har även anställt en fd LU student och öppnat ett kontor i Lund vilket stärker samarbetet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 12 juni 2020

Diarienummer 2019-02450

Statistik för sidan