Opius: plattform för ryktesbaserad email

Diarienummer
Koordinator JOEL MARSH AB
Bidrag från Vinnova 1 321 200 kronor
Projektets löptid september 2019 - september 2020
Status Pågående
Utlysning Digital säkerhet och tillförlitlighet
Ansökningsomgång Identitet respektive blockkedjor

Syfte och mål

Opius blir den första ryktesplattformen för e-mail, utformad för att eliminera överbelastning i inkorgen, e-postbedrägeri och missbruk av e-postmarknadsföring. Blockchain-teknik kommer användas för att samla ryktespoäng på ett säkert och öppet sätt utan att dela några privata uppgifter. Projektet kommer att utveckla en prototyp och få feedback från professionella användare för att underbygga utvecklingen och lanseringen av en framtida version 1.0.

Förväntade effekter och resultat

Överbelastning i inboxen bidrar till stress på arbetsplatsen. Cirka 10 % av användare får varje dag +300 e-mails som inte är skräppost. Nätfiske funkar 15 % av tiden, leder till 90 % av all dataöverträdelse (kostar 3,8 MUSD vardera) och växte med 65 % under 2018. Offren utsätts ofta igen; kvinnor drabbas särskilt. Projektet innebär att skapa en prototyp av Opius som testas i en realistisk situation, vilket skapar insikter för en fullskalig version av Opius. Baserat på projektet kommer framtida versioner av Opius kunna eliminera överbelastning, bedrägeri och missbruk av e-mail.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet är planerat under 2019 och 2020. Med insats från Joel Marsh AB, projektpartners och teknikexperter kommer en specifikation och UX-design att skapas. Utvecklingen (programmeringen) av prototypen kommer sedan att ske, baserat på specifikationen och designen. Den resulterande applikationen testas sedan med en grupp professionella användare för att samla in data och feedback. Uppföljningsarbetet kommer att omfatta partnerskap och IP-diskussioner, samarbete och rekommendationer.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 juni 2019

Diarienummer 2019-02831

Statistik för sidan