Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Nod för tjänstedesign

Diarienummer
Koordinator Region Sörmland - FoU i Sörmland
Bidrag från Vinnova 1 153 975 kronor
Projektets löptid november 2018 - oktober 2020
Status Avslutat
Utlysning Innovationsledning och organisering – nyttiggörande av kunskap för ökad innovationsförmåga

Syfte och mål

Nod för tjänstedesign (NTD) har samlat ca 100 deltagare med intresse för behovsdriven utveckling. Träffarna med fokus på erfarenhetsutbyte och kunskapsfördjupning, med inbjudna föreläsare från såväl praktik som akademi, har bidragit till det kortsiktiga målet att stötta på individnivå. Projektet har även bidragit till ökad kännedom och förståelse för behovsdriven utveckling generellt hos de tre problemägare där ett mer riktat arbete kring frågan genomförts. Det är ännu för tidigt att säga om NTD bidragit till det långsiktiga målet att stärka den regionala designförmågan.

Resultat och förväntade effekter

Sex nodträffar för erfarenhetsutbyte och kunskapsfördjupning har genomförts med ett 30-tal deltagare per gång. Forskarparterna har bidragit med kunskapsfördjupning vid två träffar. En digital plattform för deltagarna att kommunicera och dela innehåll i har inte kunnat skapas. Frågor om informationssäkerhet och ansvar för den huvudman som skulle bli värd utgjorde hinder. Utveckling och test av delerbjudanden har genomförts tillsammans med behovsägande projektparter. Utfallet bekräftar behovet av stöd men resurser att erbjuda denna typ av stöd utöver nodträffarna saknas.

Upplägg och genomförande

Planering och facilitering av nodträffar var ett avgränsat och tydligt uppdrag som kunde utföras inom nodens arbetsgrupp och har följt planen. Utvecklingen av en digital plattform visade sig mer komplext än antaget. Det krävde kunskap och engagemang utanför nodens arbetsgrupp vilket inte tagits höjd för i planering av arbetspaket tre och påverkade utfallet. En utmaning i utveckling och test av delerbjudande tre har varit en bristfällig beskrivning av syfte vilket försvårat förankring och engagemang hos behovsägarna. En lärdom är att inleda med skapande av samsyn kring syftet.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 21 april 2021

Diarienummer 2018-02972

Statistik för sidan