Nära Sverige: framtidens vardagsmat
Diarienummer | |
Koordinator | Nära Sverige AB |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | september 2024 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Hållbara Matsystem - spetssatsningar |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft |
Syfte och mål
Projektet syftar direkt till att identifiera nya livsmedel som inte produceras lokalt idag och kan ersättas av en hållbar lokal produktion för att spara på transporter och gynna den lokala sysselsättningen. Projektets idé kan på sikt betydligt förbättra hållbarheten inom den svenska matförsörjningen genom att reducera CO2-utsläpp och öka tillgången till näringsrika, lokalt odlade grönsaker.
Förväntade effekter och resultat
Vid projektets slut kommer vi att ha inlett samarbeten som leder till konkreta, cirkulära lösningar, produkter och processer för oss och andra livsmedelsföretag i regionen. Vi har som mål att identifiera minst 3 nya produkter med stort klimatavtryck som vi kan ersätta med lokal produktion genom innovativa samarbeten med andra lokala företag. När projektet är klart kommer även de organiska biprodukterna av vår produktion att omvandlas till nya produkter i en ny cirkulär produktionsprocess.
Planerat upplägg och genomförande
-Undersöka möjligheterna att odla och kommersiellt ersätta identifierade importgrödor i praktiken och beräkna möjlig minskad CO2-påverkan av detta. -Leverera dessa odlade grödor till utvalda restauranger och butiker och utvärdera. -Använda nyutvecklade produkter som första pilot-case och jämföra dessa med importerade produkter i samarbete med importföretag. -Sprida medvetenhet om projektets resultat, hållbarhetsfördelar med utvecklade produkterna och risker med långa livsmedelstransporter.