Morgondagens patientmåltider
| Diarienummer | |
| Koordinator | Sodexo AB - Sodexo AB Nordic House |
| Bidrag från Vinnova | 322 798 kronor |
| Projektets löptid | oktober 2024 - september 2025 |
| Status | Avslutat |
| Utlysning | Hållbara Matsystem - spetssatsningar |
| Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft |
Viktiga resultat som projektet gav
Resultaten vi ser speglar en växande internationell trend där växtbaserade måltider successivt införs inom hälso- och sjukvård – med framgångsrika exempel från USA, Storbritannien och Tyskland. Flera sjukhuskontakter i Sverige har också uttryckt intresse för att gå vidare, vilket tyder på ett växande momentum. Detta ligger i linje med den samlade evidensen för att ett ökat intag av växtbaserad mat kan förbättra patienthälsa och samtidigt bidra till minskad miljö- och klimatpåverkan.
Långsiktiga effekter som förväntas
Detta kan komma att på längre sikt bidra till bättre hälsa bland patienter, särskilt genom minskad risk för kostrelaterade sjukdomar. Det kan även minska vårdens klimatpåverkan och öka jämlikheten i tillgång till hälsosam mat, särskilt för grupper med sämre kostvanor. Resultaten kan också bli relevanta för framtida styrning och policy, till exempel inom offentlig upphandling eller som underlag i det långsiktiga arbetet med nationella kostråd
Upplägg och genomförande
Projektet har genomfört seminarium, workshops och intervjuer med olika parter i Sverige och utomlands. Studiebesök har gjorts till Sodexo i New York för att på plats se och förstå hur man byggt upp ett framgångsrikt koncept utifrån deras förutsättningar. En viktig del har också varit att Läkare För Framtiden har tagit forskningsbaserad evidens och gjort det förståeligt för att öka kunskapen i Sodexos organisation kring vikten av växtbaserad kost och dess fördelar utifrån flera aspekter.