Morgondagens patientmåltider
Diarienummer | |
Koordinator | Sodexo AB - Sodexo AB Nordic House |
Bidrag från Vinnova | 350 000 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Hållbara Matsystem - spetssatsningar |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft |
Syfte och mål
Projektet syftar till att undersöka möjligheten att introducera växtbaserade måltider som en ny standard för patientmåltider. Vårt mål är att göra en förstudie inom området och utveckla en handlingsplan för att öka andelen växtbaserade måltider inom svensk sjukvård på ett sätt som leder till mer hållbara måltider, bättre hälsoutfall för patienter och ökad måltidsupplevelse. Målet med handlingsplanen är att den ska utgöra grunden för ett större projekt som genomför förändringen.
Förväntade effekter och resultat
Patientmåltider har länge utformats baserat på kalorier, näringsämnen och ätbarhet för att undvika undernäring. Genom att införa växtbaserade måltider kan man få fler positiva effekter, såsom minskade växthusgasutsläpp och förbättring av patienters hälsa. Växtbaserad kost kan bland annat leda till mindre risk för kroniska livsstilssjukdomar och även ha andra positiva hälsoeffekter. Resultatet förväntas därmed gynna både klimatet och patienters hälsa.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet inleds med kunskapsinhämtning från befintliga verksamheter inom Sodexo Globalt som idag har ett mer växtbaserat fokus för patientmåltider. Kunskap kommer att hämtas kring praktisk verksamhet, kostnadsfördelar och nutrition och användas för att kartlägga vilka förändringar det skulle innebär för Sodexo Sverige att genomföra detta. Slutligen ska en handlingsplan tas fram som visar vad som behöver genomföras i en eventuell övergång till en mer växtbaserad måltidsverksamhet.