Mission Matmiljö - etapp 2
Diarienummer | |
Koordinator | Organic Sweden |
Bidrag från Vinnova | 7 499 692 kronor |
Projektets löptid | juni 2025 - december 2027 |
Status | Pågående |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet - etablering av innovationsplattformar för ett hållbart matsystem |
Syfte och mål
Mission Matmiljö är en innovationsplattform som samlar aktörer från offentlig och privat sektor, akademi och civilsamhälle för att omforma Sveriges matmiljöer. Plattformen syftar till att skapa förutsättningar för hållbara och hälsosamma matvanor genom systemförändring snarare än individfokus. Missionen är att fram till år 2033 bidra till matmiljöer som speglar människans, samhällets och naturens behov.
Förväntade effekter och resultat
Projektet ska bidra till konkreta experiment och prototyper som förändrar normer, samarbetsformer och policy kopplat till matmiljöer. Förväntade effekter inkluderar mobilisering av aktörer som förändringsagenter, ökad samordning nationellt och internationellt, samt utveckling av affärsmodeller som förenar lönsamhet med hållbarhet och folkhälsa.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet organiseras i fyra arbetspaket: (1) Idégenerering och prototyping, (2) Ekosystemkoordinering och mobilisering, (3) Utvärdering och lärande samt (4) Projektledning och strategi. Aktiviteterna drivs i nära samspel med aktörer inom kommun, civilsamhälle, näringsliv och forskning, samt genom strategiska samarbeten nationellt och internationellt.