Light Tool/ Shine

Diarienummer 2018-03184
Koordinator PERSSON LJUS & ARKITEKTUR AB - Persson Ljus och Arkitektur AB
Bidrag från Vinnova 640 000 kronor
Projektets löptid december 2018 - juli 2020
Status Pågående
Utlysning Innovativa startups
Ansökningsomgång Innovative Startups Step 2 autumn 2018

Syfte och mål

Syftet med projektet är att utveckla en belysningslösning som förbättrar möjligheterna att studera, arbeta och röra sig fritt efter mörkrets inbrott för off grid "Base of Pyramid"-användare i utvecklingsländer. Light Tool / Shine är en bärbar, robust och flexibel solcellslampa tänkt att ersätta dyrt, farligt och smutsigt fotogenljus. Lampan utvecklas utifrån hur brukare använder och upplever ljus i mycket mörka miljöer, för att med begränsad tillgång till el åstadkomma så god belysning som möjligt. Den bygger på tester och intervjuer utförda i samarbete med en kenyansk testgrupp. Lampan ska kunna packas kompakt för effektiv distribution. Målet är att förbereda lampan för produktion och distribution.

Förväntade effekter och resultat

Light Tool / Shine måste ge såväl läsljus som allmänljus, kunna pendlas från taket och användas som lykta. Design och optik måste stödja flexibel användning. Förväntade resultat är projektet ska ha -utvecklat relevant optik som hanterar bländning/adaption, -anpassat lampans formgivning till ny optik, -gjort optikprototyper, -genomfört brukartester med fabriksprototyper med rätt optik på plats i Kenya.

Planerat upplägg och genomförande

Utvecklingsarbete utförs i samarbete med optikingenjörer, industriformgivare och elektroingenjör. Fälttester genomförs tillsammans med testgrupp och lokala distributörer.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat och innehållet är inte granskat av våra redaktörer.