Laga framtiden - menyer visar vägen till ett hållbart och resilient matsystem
Diarienummer | |
Koordinator | Kairos Future AB |
Bidrag från Vinnova | 421 400 kronor |
Projektets löptid | maj 2024 - februari 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Framtidsprototyper inom hållbar mobilitet |
Ansökningsomgång | Gestalta framtidens hållbara lösningar inom mobilitets- eller matsystemet |
Viktiga resultat som projektet gav
Genom att fokusera på matens sensoriska upplevelser och kulturella förankring, erbjuder projektet konkreta metoder för att introducera hållbara råvaror på ett sätt som konsumenter faktiskt uppskattar. Målen som sattes från början om att skapa konkreta verktyg för att snabba på omställningen av matsystemet har alltså uppfyllts. Dessutom bidrog projektet till att öka medvetenheten om vikten av hela matupplevelsen (smak, textur, kulturell kontext) i hållbarhetsarbetet.
Långsiktiga effekter som förväntas
Skulle verktyget som kombinerar haptik med scenarioplanering användas för måltidsplanering kan en långsiktig effekt vara att göra hållbar mat attraktiv för nya grupper på ett konkret, sensoriskt och kulturellt sätt. Då förväntas projektet skapa ett matsystem som inte bara klarar framtida kriser bättre, utan också aktivt bidrar till att återställa och förbättra miljön och biologisk mångfald.
Upplägg och genomförande
Projektets process bestod av ett inledande block av research för omvärldsanalys och utvecklande av scenarier. Här hölls flera scenarioworkshops med inbjudna intressenter. Därefter tog en första prototyp fram som sedan testades i dialoger. Därefter itererades prototypen ytterligare i projektgruppen utifrån de insikter som uppstod. En projektpart hoppade tidigt av på grund av interna frågor men dess roll kunde uppvägas av övriga parters breda nätverk och förmåga att engagera externa experter.