Kontinuerlig process för blötläggning, kokning och nedkylning av baljväxter
Diarienummer | |
Koordinator | SEVAN HUMMUS FACTORY AB |
Bidrag från Vinnova | 1 020 000 kronor |
Projektets löptid | maj 2021 - april 2024 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Innovationsprojekt i företag |
Ansökningsomgång | Innovationsprojekt i små och medelstora företag 2020 |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet har möjliggjort byte från batchstyrd process för tillredning av baljväxter till en mer kontinuerlig process.Den nya processen är mer konsekvent och med färre processteg. Detta innebär fördelar i form av ökad livsmedelssäkerhet, effektivitet, resursanvändning, förbättrad arbetsmiljö och övervakning av processparametrar, minskad administration samt en mer hållbar produktion. Vidare möjliggör den nya processen också tillredning av den nya applikationen kokta, hela, ätfärdiga baljväxter.
Långsiktiga effekter som förväntas
Utöver uppnådda projektmål inom ökad produktionseffektivitet, arbetsmiljö samt livsmedelssäkerhet har arbetet också stärkt organisationens förmåga att tillvarata och arbeta aktivt med innovationer, liksom förmåga att arbeta projektstyrt, inte minst vad gäller kommersiell förståelse liksom riskhantering. Det har också bidragit till att tillgängliggöra ätfärdiga baljväxter för fler konsumenter.
Upplägg och genomförande
Projektet har följt processen i arbetspaketen. Givet svårigheten att finna en ekonomiskt försvarbar teknisk lösning drog arbetet ut på tiden. Efter detaljerade tester i inledande faser av projektet kunde vi komprimera tiden för senare delar samt reducera riskerna vid driftsättning av det faktiska systemet. En viktig slutsats är att det är svårt att uppskatta tidsåtgång för att identifiera en teknisk lösning som också är relevant i relation förväntad avkastning på investeringen.