Intentionsrapport från matsystemet
Diarienummer | |
Koordinator | Frisk Mat |
Bidrag från Vinnova | 544 545 kronor |
Projektets löptid | augusti 2024 - april 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet överträffade sina mål och la grunden för en årligt återkommande intentionsrapport från matsystemet, förutsatt att PUSH har fortsatt finansiering. Den första intentionsrapporten – nu kallad PUSH-rapporten – samlade 25 aktörer från olika sektorer som formulerade sina konkreta åtaganden för ett hälsofrämjande matsystem. Lanseringen väckte stort intresse och medialt genomslag. Rapporten har potential att bli ett nav för årlig uppföljning, lärande och gemensam riktning för systemförändring.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet förväntas bidra till ökad samverkan och ansvarstagande i matsystemet genom en återkommande och transparent uppföljning av aktörers åtaganden. Rapporten kan bli ett etablerat verktyg för mobilisering, lärande och kommunikation, som på sikt stödjer policyutveckling, stärker det hälsofrämjande arbetet och påskyndar systemförändringen mot ett hållbart matsystem.
Upplägg och genomförande
Projektet inleddes med ett omfattande mobiliseringsarbete som resulterade i 25 konkreta intentioner. Dessa samlades i en tryckt rapport med förord av Gunhild Stordalen/EAT och strukturerades utifrån PUSH:s sex hävstänger. Rapporten lanserades genom ett välbesökt och mycket uppskattat event på Norrsken i Stockholm med panelsamtal och anförande från Socialdepartementet. PUSH arrangerade efter detta en uppskattad middag och nätverksövningar.