Innovativ process omvandlar vitkålsrester till en hälsofrämjande och hållbar livsmedelsingrediens
Diarienummer | |
Koordinator | Salico AB |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Hållbara Matsystem - spetssatsningar |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft |
Syfte och mål
Tekinn AB och Salico AB samarbetar för att omvandla Salicos stora mängder vitkålsrester till en hälsofrämjande ingrediens genom Tekinns unika fermenteringsmetod. Genom att fermentera dessa fibrösa rester skapas utöver en näringsrik ingrediens, även bioaktiva komponenter, som har unika egenskaper som främjar tarmhälsan. Målet är att förädla och göra restströmmen cirkulär samt införa denna näringsrika och funktionella råvara till matsystemet vilket bidrar till bättre hälsa och hållbarhet.
Förväntade effekter och resultat
Projektet kommer att resultera i en ny livsmedelsingrediens gjord av fermenterade vitkålsrester med dokumenterade hälsofördelar för tarmhälsan. Ingrediensen kommer att noggrant utvärderas för sin potential att införas som en basingrediens till storkök i offentliga sektorn. Om pilotprojektet lyckas, kan fermenteringsmetoden initialt tillämpas på 400 ton vitkålsrester som genereras per år och i framtiden även på andra restströmmar, vilket därmed har stor potential att betydligt förändra matsystemet.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet omfattar aktiviteter från forskning och utveckling av fermenteringstekniken till utvärdering av slutapplikationer samt storskaliga pilotstudier och marknadsföringsstrategier. Aktiviteterna säkerställer produktens kvalitet, säkerhet, marknadsmässighet och funktionalitet. Exempelvis innefattar forskningsfasen optimering av fermenteringsprocessen medan vidare aktiviteter testar ingrediensen i verkliga livsmedelsapplikationer med hänsyn till marknadsefterfrågan och tillverkningsprocesser.