Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Innovativ metod för tillverkning av komponenter vid övergång till hållbar energiproduktion

Diarienummer
Koordinator SWERIM AB
Bidrag från Vinnova 4 754 290 kronor
Projektets löptid april 2021 - november 2024
Status Pågående
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet för Produktion2030
Ansökningsomgång SIP Produktion2030, utlysning 13

Syfte och mål

Pulvermetallurgin är en attraktiv alternativ metod för att tillverka stora komponenter till kärnkraftverk. Den innebär flera positiva egenskaper i form av flexibilitet för kärnkraftsindustrin. Målet med projektet är att vidareutveckla pulvermetallurgimetoden het isostatisk pressning (PM HIP), för att uppnå minimal syrehalt i massiva metallkomponenter och på så vis förbättra deras materialegenskaper och användbarhet såväl som att möjliggöra ny komponentdesign.

Förväntade effekter och resultat

Möjligheten att kunna tillverka stora metallkomponenter med minimal syrehalt via pulverteknologin, förbättrar konkurrenskraften hos den svenska industrin, samtidigt som nya marknader öppnas. Säkerhetsgranskningar i kärnkraftverk kan göras snabbare och säkrare, eftersom få fogar finns att granska. Livslängden på befintliga anläggningar kan ökas med kostnadseffektiva uppgraderingar. Leveranstiden för komplexa komponenter kortas. Stilleståndstider kortas dramatiskt och mer energi kan produceras utan CO2 utsläpp. Metoden öppnar även för helt ny reaktordesign.

Planerat upplägg och genomförande

I en första iterativ processoptimering skapas förutsättningarna för tillverkning av en massiv komponent, samtidigt som pulverspecifikationen kan bestämmas. Därefter tillverkas en massiv komponent. Den kommer sedan att sektioneras för att möjliggöra omfattande och detaljerade granskningar av dess materialegenskaper och strukturella homogenitet. Slutligen kommer de uppnådda materialegenskaperna att jämföras mot de av myndigheterna normerande kraven för komponenten. Forskningsrönen kommer att vidarebefordras i publikationer och workshops.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 8 mars 2024

Diarienummer 2021-01265

Statistik för sidan