IdeaToAction programmet - Validering av tidiga hårdvaruidéer - genom katalys av innovationsekosystem

Diarienummer 2017-03668
Koordinator Ideaction - Norrsken House
Bidrag från Vinnova 3 930 000 kronor
Projektets löptid november 2017 - maj 2019
Status Pågående
Utlysning Stöd till innovatörer via stödorganisationer
Ansökningsomgång Stöd till innovatörer

Syfte och mål

Sveriges IT sektor har byggt sin succe på hem-PC reformen, snabb fiber och en snabbt växande ekosystem som stöttar startups. Insprirerade av IT sektorn vill IdeaToAction programmet modernisera tjänsterna för personer med tidiga ideer på fysiska produkter. Programmet paketerar kunskap inom design processen, tillgång till kostnadseffektivt prototypande och affärskunskap för att validera tidiga idéer på fysiska produkter. Målet är att supporta entreprenörskap inom hårdvarusektorn att skapa nya företag som bidrar till FN´s hållbarhetsmål.

Förväntade effekter och resultat

IdeaToAction programmet förändrar ekosystemet genom att koppla ihop 10 högkvalitativa tjänster. Privatpersoner kommer att få tillgång till service som idag kräver mycket tid och pengar för att genomföra. Programmets effektivitet medger att fler idéer kan testas. Genom att validera idén tekniskt och affärsmässigt ger innovatören möjlighet att gå vidare och träffa relevanta partners och slutligen nå marknad. Dessutom ges parterna i innovationssystemet möjlighet att arbeta tillsammans och streamlina erbjudandet för att bättre supporta innovatörerna.

Planerat upplägg och genomförande

Under perioden januari - Oktober 2018 kommer minst 60 innovatörer delta i ett 12v IdeaToAction program (minst 10 deltagare/månad). Innovatörerna måste lägga 8h/vecka i programmet inklusive 35 planlagda timmar. Programmet fokuserar på design, prototypande och att skapa en affärsmodell genom tillgång till ett brett utbud att tjänster och konsultationer. Tre advisory paneler och en avslutande valideringspanel delar sina erfarenhet med innovatörerna. De lyckade projekten supportas med nätverk och pangar för att ta projekten vidare. Programmet förbättras kontinuerligt.

Externa länkar

Access technical and business services through a 12 weeks innovation programme to test and validate hardware ideas.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.