Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbar vardagsnutrition med smak av Gotland

Diarienummer
Koordinator Gotland Grönt Centrum AB (svb)
Bidrag från Vinnova 3 000 000 kronor
Projektets löptid november 2021 - oktober 2023
Status Avslutat
Utlysning Framtidens mat
Ansökningsomgång Framtidens goda och hållbara vardagsmat - Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet har resulterat i två ekologiska växtbaserade produkter (växtfärs) under varumärket ”Smak av SVEA”. Genom varsam tillverkning får produkterna bra formbarhet och struktur samt, i jämförelse med aktuella motsvarande produkter på marknaden, en god näringsprofil. Klimatavtrycket är vid industrigrind under 0,4 kg CO2e/kg. Projektet har visat att helsvensk produktion och svenska ekologiska råvaror kan resultera i goda, hållbara och näringsrika produkter till ett konkurrenskraftigt pris på marknaden.

Långsiktiga effekter som förväntas

Samtliga mål i projektet har uppfyllts och flera har överträffats. Produkterna Smak av Svea Växtfärs i två format uppfyller kriterierna för godkända näringspåståenden inom högt proteininnehåll, låg fetthalt, låg halt av mättat fett samt högt fiberinnehåll. Smak av Svea Växtfärs uppfyller samtliga uppsatta kriterier för att märkas med Nyckelhålet. Klimatpåverkan för Smak av Svea Växtfärs är låg i relation till näringsinnehåll. Genom att använda helt naturlig råvara, mild process och utan industriella tillsatser är sidoströmmarna från tillverkningen i princip obefintliga.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i olika arbetspaket som fokuserade på hållbar nutrition, produktutveckling, hållbar produktion och processgenomförande, kunder och marknad samt projektledning. De olika arbetspaketen har fått arbeta delvis parallellt. Området är relativt nytt och projektet fick starta med att upprätta terminologi, metoder och kravbild för viktiga kvalitetsaspekter. Analys av klimatpåverkan genomfördes av RISE i slutet av projektet när det fanns en industriell produktion med riktiga kvantitativa siffror.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 december 2023

Diarienummer 2021-03587