Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Hållbar och selektiv rening av vatten från kvicksilver

Diarienummer
Koordinator Atium AB
Bidrag från Vinnova 600 000 kronor
Projektets löptid juli 2019 - augusti 2020
Status Avslutat
Utlysning SIP Swedish Mining Innovation -Strategiska innovationsprogrammet för Gruv och Metallutvinning

Viktiga resultat som projektet gav

Målet med detta projekt har varit att identifiera pilotkunder, ta fram kravspecifikationer samt att utveckla och testa en småskalig prototyp för att på ett hållbart och effektivt sätt rena vatten och syror från kvicksilver. Ett pilotprojekt är säkrat med ett stort gruvföretag, där målet är att rena 1 ton svavelsyra från kvicksilver. Vi har utvärderat olika elektrodmaterial för hantering av den starkt frätande svavelsyran har nu klart hur anod och katod skall se ut. Labbtester har genomförts och prototypen är under utveckling, dock har delar av arbetet försenats pga rådande pandemi.

Långsiktiga effekter som förväntas

En nära relation har byggts upp med kund inom gruvindustri. Från detta har en kravspecifikation för tekniken tagits fram och ramarna för ett, delvis betalt, pilotprojekt har satts upp. Vi har utifrån kravspecifikationen vidareutvecklat prototypen kring teknologin, en rad tester har genomförts på labb på Chalmers för att utvärdera olika elektrodmaterial. Efter genomfört pilotprojekt med kund hoppas vi, efter utvärdering och eventuell iteration, kunna skala upp produkten och testa i skarpt läge hos kund, för att därefter fortsätta uppskalning mot fler aktörer.

Upplägg och genomförande

Stort fokus har varit kring relationsbygge med potentiella kunder för att identifiera behov och validera teknikens värde jämfört med dagens lösningar. Från möten med aktörer inom gruvsektorn har vi identifierat unika fördelar och ett stort behov vid rening av svavelsyra. Denna applikation ställer högre krav på tekniken, men det finns också en tydlig efterfrågan och konkurrensfördel. Mycket av arbetet har skett på Chalmers genom labbtester på svavelsyran med olika material, där vi tagit hjälp från konsulter med analys och elektrodframtagning.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 30 september 2020

Diarienummer 2019-02474