Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Vi vill göra vår webbplats bättre för dig. Vi skulle därför uppskatta om du tog 1-2 minuter att svara på några frågor. Tyck till om Vinnovas webbplats

GRECO- Green Earth, Clean Oceans

Diarienummer
Koordinator Chalmers Tekniska Högskola AB
Bidrag från Vinnova 293 128 kronor
Projektets löptid juli 2021 - september 2022
Status Avslutat
Utlysning Strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen
Ansökningsomgång Genomförbarhetsstudier SIO Grafen våren 2021 - samverkan kring kommersiella tillämpningar med grafen

Syfte och mål

Tänk om när det gäller återvinning av plast efter konsumtion. Ny funktionaliserad grafen som kallas "nanolim" kommer att användas för att binda ny PET med postkonsument-PET som kommer från havsplast. Med denna nya grafenfunktionaliseringsteknik kan man framställa återvunnen PET med hög hållfasthet och hög seghet med minimalt beroende av nytillverkad PET. GRECO:s produktområde kan överstiga tennissträngar till PET-filament och textiler.

Resultat och förväntade effekter

Den grafenbaserade tekniken som Glenntex utvecklat och som används i Greco identifierades som potentiell för produkter som spänner över löparskor, fotbollsskor, racketsporter, formel 1-bilar, prestandakläder och landsvägsmotorcyklar, där det primära målet för deras utveckling var att förbättra prestandan för idrottsutövaren. Pilotstudier kunde därför undersökas och tekniken kunde ta sina första steg ut ur laboratoriet.

Upplägg och genomförande

För att kunna fortsätta det kommersiella genomförandet måste tekniken demonstreras i plast efter konsumtion i högre TRL-nivåer. Detta skulle inbegripa samarbete med återvinningsföretag och kommersiella partner.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 28 oktober 2022

Diarienummer 2021-02061

Statistik för sidan