GrainiXer: Fullkornsrevolution med banbrytande teknologi och fokus på hälsa och smak
Diarienummer | |
Koordinator | Berte Qvarn AB |
Bidrag från Vinnova | 1 000 000 kronor |
Projektets löptid | oktober 2024 - september 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Hållbara Matsystem - spetssatsningar |
Ansökningsomgång | Framtidens vardagsmat - testa visionära idéer för hållbarhet och konkurrenskraft |
Syfte och mål
Berte Qvarn vill utforska Librixers banbrytande teknologi för produktion av fullkornsmjöl och utvärdera dess implementering i sin produktionslinje. Målet är att undersöka hur teknologin kan förbättra både näringsinnehåll och bakningsegenskaper hos fullkornsprodukter, samt hur den kan bidra till ökad hållbarhet och konkurrenskraft inom svensk livsmedelsproduktion. Genom samarbete med RISE kommer projektet att utvärdera konsumentacceptans och lägga grund till livscykelanalys.
Förväntade effekter och resultat
Projektet möjliggör prövning av en ny teknologi med stor potential för framtidens fullkornsproduktion. Vi förväntar oss att bättre förstå vad som styr kvaliteten på fullkornsmjöl för att göra det mer lättanvänt och attraktivt för kunder. Detta kommer att leda till en ökad användning av fullkorn i svenska bageriprodukter och förbättrad hållbarhet i livsmedelsproduktionen. Utvecklingen av optimala processparametrar och förbättrade produkter står i fokus för projektets framgång.
Planerat upplägg och genomförande
Projektet är uppdelat i fem arbetspaket. I det första tar vi fram specifikationer för optimalt fullkornsmjöl och en plan för utveckling av ny teknologi. I nästa steg identifieras de optimala processparametrarna genom analys av mjölets bakningsegenskaper. Därefter testas mjölprover ur ett marknadsperspektiv och nya recept utvecklas. Konsumenttester genomförs för att identifiera de mest omtyckta mjölvarianterna.