Framtidens handllingsplats för hållbara och hälsosamma matsystem
Diarienummer | |
Koordinator | Reformaten |
Bidrag från Vinnova | 500 000 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - april 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska |
Viktiga resultat som projektet gav
Vi har undersökt möjligheterna att etablera lokala handlingsplatser för matsystemsomtällning. Målen har uppnåtts: vi har identifierat förutsättningar, behov, risker och möjliga lösningar för hur sådana platser kan organiseras och finansieras för att skapa reell samhällspåverkan. Stockholm ser vi ett starkt lokalt engagemang och möjliga finansieringsvägar till en plats. Malmö har projektet initierat en samverkansprocess som nu tas vidare av Region Skåne och Malmö stad genom ett nytt pilotprojekt.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet förväntas på sikt leda till att minst en handlingsplats etableras i Stockholm, med potential att fungera som ett nav för samverkan och systemomställning inom matsystemet. I Malmö har projektet lagt grunden för en aktörsdriven utveckling mot en framtida handlingsplats. Tillsammans skapar dessa spår förutsättningar för att påskynda omställningen till ett mer hållbart, hälsosamt och rättvist matsystem.
Upplägg och genomförande
Projektet genomfördes mellan november 2024 och April 2025 och leddes av Reformaten i samverkan med EY Doberman, Region Skåne och Malmö stad. Handlingsplats genomfördes i fyra faser: research, konceptualisering, förankring samt sammanställning. Genomförandet följde i stort den plan som sattes från start. Arbetet inkluderade intervjuer, workshops, platsbesök och ett event där koncepten testades. Samarbetet mellan parter fungerade väl, med tydlig ansvarsfördelning och regelbundna avstämningar.