Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Framtagning av prototyper inom LunaMicro AB

Diarienummer
Koordinator LunaMicro AB - Linköping University / LEAD
Bidrag från Vinnova 300 000 kronor
Projektets löptid mars 2017 - januari 2018
Status Avslutat
Utlysning Innovativa Startups

Syfte och mål

Målet i detta projekt var att utveckla en första textil prototyp med ett membran som elektroniskt pumpar (utan mekaniska delar) vatten från exempelvis insidan till utsidan av en jacka och även en marknadsutveckling för en sådan produkt. LunaMicro AB har utvecklat ett textilt material som aktivt transporterar vätska, vilket kan integreras i olika produkter. Dessa textila membran som aktivt transporterar vätska kan väsentligt förbättra funktionen på t.ex. plagg för att hålla användaren torr.

Resultat och förväntade effekter

Ett resultat av det här projektet är en första textila prototyp som kan integreras med olika tyger och andra material för diverse användningsområden, såsom sportkläder, skyddskläder, sjukvårdsprodukter. När ett tyg med denna funktion integreras i t.ex. en jacka eller en skyddsoverall förblir insidan torr då fukten transporteras från in- till utsidan. Användaren av plagget kan därmed behålla en jämn kroppstemperatur och en bättre förmåga att utföra en uppgift under tuffa yttre förhållanden.

Upplägg och genomförande

Projektet har lett till flera viktiga kontakter och ett första steg mot ett första konsortium, som ett steg mot lansering av det nya textila membranet på marknaden. Kraven på det textila membranet har LunaMicro tagit fram i samarbete med aktörer från olika delar av värdekedjan, vilket vidare är ett steg mot kundanpassade pilotprodukter. Integrering av elektronik har visats sig utmanande och idag finns det olika förslag på hur detta kan lösas.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 2 mars 2017

Diarienummer 2017-00284

Statistik för sidan