Förstudie: Thriving foodscapes prototyp i Sverige
Diarienummer | |
Koordinator | Stiftelsen Världsnaturfonden WWF - Världsnaturfonden WWF |
Bidrag från Vinnova | 536 335 kronor |
Projektets löptid | november 2024 - mars 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska |
Viktiga resultat som projektet gav
Projektet uppfyllde målen om att testa ett platsbaserat arbetssätt för att förstå ungas matmiljöer. I samarbete med elever och personal på Ronnaskolan i Södertälje utvecklades en metod med kartläggning, vandringar och workshops. Resultatet blev konkreta insikter, kvalitetskriterier och idéer till vidare utveckling i såväl skola som samhällsplanering.
Långsiktiga effekter som förväntas
Projektet förväntas bidra till att matmiljöer ses som ett konkret utvecklingsområde för skolor, kommuner och stadsplanering. Metoden kan stärka ungas inflytande och ge verktyg för samverkan mellan skola, kommun och näringsliv för att skapa mer hållbara och attraktiva matmiljöer.
Upplägg och genomförande
Projektet genomfördes under ca. fem månader i samverkan med Södertälje kommun och Ronnaskolan. Elever deltog i digital kartläggning, matmiljövandringar och workshops. Upplägget fungerade väl, tack vare nära dialog med skolan. Tidsplanen hölls, och samarbetet inom projektgruppen samt med externa aktörer fungerade mycket bra.