Food & Biotech Heights
Diarienummer | |
Koordinator | Lunds universitet - Lunds Universitet - Forskning, Samverkan & Innovation |
Bidrag från Vinnova | 3 500 000 kronor |
Projektets löptid | november 2023 - maj 2025 |
Status | Pågående |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnad av innovationsplattformar för ett hållbart matsystem |
Syfte och mål
I Biotech Heights vill vi accelerera utvecklingen av ny fermenterad mat till en etablerad livsmedelskategori över hela världen, och öka den globala produktionen av livsmedel. Vi vill skapa nya värdekedjor för livsmedel samtidigt som vi optimerar värdet av sidoströmmar. I Biotech Heights kommer aktörer i hela systemet samverka och experimentera för att göra tekniken tillgänglig och användbar, genomföra en kunskapsnivåhöjning i hela värdekedjan, utveckla nya talanger och göra den nya maten till en del av människors vardag.
Förväntade effekter och resultat
Effekten av arbetet i Biotech Heights är att ny fermenterad mat ersätter mindre hållbart producerad mat, och bidrar därmed till minskade metan- och koldioxidutsläpp. Den globala produktionen av mat kan öka utan att åkermarken ökar med ökad tillgång till mat för fler personer. Det kommer också bidra till minskat svinn från matproduktion genom att vi kopplar ihop livsmedelsvärdekedjan med andra värdekedjor, och fler affärsmöjligheter för framtidens lantbrukare. I Biotech Heights kommer också framtidens livsmedelstalanger att utbildas.
Planerat upplägg och genomförande
I Biotech Heights ska vi engagera individer och organisationer från olika systemperspektiv. Vi ska samla ekosystemet vid tre tillfällen under etapp 1 och iterera fram en önskvärd framtid och de insatser och kunskaper som behövs för att ta sig dit. Vi kommer också att arbeta med att se till att personer och organisationer i ekosystemet ska dela resurser med varandra för att säkerställa allas nytta och lärande. Biotech Heights är ett långsiktigt samarbete som kommer att växa med fler och fler aktörer efter hand och en fysisk plats, direkt uppkopplad mot internationella ekosystem.