Eu-Trä: Innovativ Svenska teknik för tillverkning av chilenska eukalyptus till sågade trävaror

Diarienummer 2017-01524
Koordinator ALENT DYNAMIC AB - Skellefteå
Bidrag från Vinnova 1 559 725 kronor
Projektets löptid augusti 2017 - oktober 2018
Status Pågående
Utlysning EUREKA nätverksprojekt

Syfte och mål

Projektets mål är att utveckla en ny kontrollstrategi som implementeras i Alent Dynamic styrutrustning för att torka träslaget Eucalyptus Nitens i Chile.

Förväntade effekter och resultat

1. En innovativ Alent Dynamic regulator för att torka träslag känsliga för kollaps. 2. En labtork med Röntgenskanner i Sverige med Alent Dynamic-teknik för forskning. 3. En tork i industriell skala i Chile med Alent Dynamic torkteknik för kommersiell produktion. 4. Nya kommersiella varor i massivträ, baserade på eukalyptus nitens. 5. En slutrapport med marknads- och innovationspotential.

Planerat upplägg och genomförande

Projektet kommer att genomföras i samarbete mellan Sverige och Chile. Alent Dynamic i Sverige kommer att optimera receptet för torkning av eukalyptus nitens som produceras av CMPC Maderas i Chile. För teknologisk modifiering kommer Alent Dynamic att använda utrustning och expertis tillgänglig på Luleå tekniska universitet (LTU). LTU kommer att använda röntgenteknik för att övervaka inre materialstruktur under torkning. I Chile är huvudansökan TSST Energia och är specialiserad på energieffektivitet. TSST kommer att arbeta direkt med CMPC, med implementering av tekniken.

Texten på denna sida har projektgruppen själv formulerat och innehållet är ej granskat av våra redaktörer.