Ett nytt recept för proteinskiftet
Diarienummer | |
Koordinator | RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE |
Bidrag från Vinnova | 3 499 139 kronor |
Projektets löptid | november 2023 - maj 2025 |
Status | Avslutat |
Utlysning | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas |
Ansökningsomgång | Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnad av innovationsplattformar för ett hållbart matsystem |
Viktiga resultat som projektet gav
Vårt mål var att identifiera hur vi som innovationsplattform med en mission - att 9 av 10 måltider som konsumeras i Sverige 2040 ska vara inom planetens gränser - kan bidra till att driva på omställning till ett hållbart matsystem. Vi har kartlagt möjliga hävstänger tillsammans aktörer i livsmedelssystemet för att se var det finns störst behov av att agera. Utifrån detta kommer plattformen att arbeta för att mobilisera för ekonomiskt möjliggörande, riskfördelning och nya vägar till marknaden.
Långsiktiga effekter som förväntas
Att minska den finansiella riskbördan vid omställning till hållbart producerad mat. Att brygga mellan lantbruk och marknad för att skapa en stabil efterfrågan på hållbart producerad mat. Bidra till att utforska nya finansiella strukturer och ökad mottagarkapacitet i lantbruket. Nya typer av stöd och incitamentsmodeller för stabil efterfrågan på hållbar och hälsosam mat. Samverka med initiativ som verkar för att utveckla och synliggöra hållbart producerade produkter på ett attraktivt sätt.
Upplägg och genomförande
Projektet har omfattat system- och aktörskartläggning i form av intervjuer, workshops, seminarier och prototypprojekt. Prototypprojekten har bidragit med viktiga insikter, mobilisering av fler aktörer och format plattformens framtida riktning. Projektet har varit iterativt vilket har varit en fördel då livsmedelssystemet påverkats av kriser i omvärlden. Vi har haft personalförändringar i kärnteamet men har ändå kunnat följa tidsplanen. KRINOVA kommer ingå i kärnteamet istället för SISP etapp 2.