Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

DynaTTB: Dynamic Response of Tall Timber Buildings under Service Load

Diarienummer
Koordinator RISE Research Institutes of Sweden AB - RISE - Träbyggande och boende, Växjö
Bidrag från Vinnova 4 716 167 kronor
Projektets löptid mars 2019 - oktober 2022
Status Pågående
Utlysning Forest Value Era-net cofund

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets syfte var att utveckla kunskap och modeller för att beräkna dynamisk prestanda, i bruksgränstillstånd, hos höga byggnader med trästomme. Inom projektet har dynamiska egenskaper hos åtta högre träbyggnader, varav en i Sverige, mätts upp med hjälp av skakdon och accelerometrar. Detta har gett ett mått på hur byggnaderna uppför sig vid vindbelastning och gett input för hur framtida höga byggnader kan designas. Beräkningsmodeller har tagits fram, vilka använts för att studera vilka delar av byggnaden som är viktiga att ta med i beräkningsmodellen.

Långsiktiga effekter som förväntas

Projektet har bidragit med validerade dämpningsvärden för höga trähus vilket tidigare saknats i de europeiska beräkningsstandarderna. Projektet har också bidragit med kunskap kring vilka delar av byggnaden som är viktiga att ta med i en beräkningsmodell för att den ska kunna förutsäga den färdiga byggnadens dynamiska egenskaper. Resultatet från projektet har delgivits verksamma konstruktörer via konferensbidrag, peer-review artiklar men också via ett flertal föredrag för verksamma ingenjörer samt via inlägg på LinkedIn och ResearchGate.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes i huvudsak i enlighet med projektplanen, dock innebar restriktioner kopplade till Corona att arbetet delvis fick planeras om tidsmässigt. Planen som innebar att University of Exeter skulle genomföra fullskalemätningar i Sverige tillsammans med de svenska parterna fick ändras till att mätningarna fick genomföras under ledning av LNU med ny införskaffad utrustning. Delen av projektet kopplad till beräkningsmodeller fick i många fall genomföras innan fullskalemätningarna och därefter valideras mot dessa men visade trots det lovande resultat.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 24 januari 2023

Diarienummer 2018-04976