Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Diversifierat spannmål möter industriell bröd produktion

Diarienummer
Koordinator PARECO AB
Bidrag från Vinnova 500 382 kronor
Projektets löptid maj 2024 - april 2025
Status Avslutat
Utlysning Ett nytt recept för matsystemet - uppbyggnadsfas
Ansökningsomgång Ett nytt recept för matsystemet: Innovationspotten - Experimentera, laborera och utforska

Viktiga resultat som projektet gav

Projektets avsikt att med värdekedjeaktörer, förstå hur värdekedjan tillsammans kan skapa förutsättningar för en industriell produktion av bröd som tar hänsyn till mångfald i fält. Att genom en idegenereringsprocess utforska diversifierade spannmål i industriell brödproduktion, med slutmål att baka bröd. Alla steg i projektet har genomförts, vi har vid tre tillfällen; idegenerering, prototypande och avsmakning av produkten, däremellan har vi träffast digitalt för check in och möten.

Långsiktiga effekter som förväntas

Genom att belysa ett framtida behov av mångfald och flexibilietet hoppas vi skapa nödvändig förståelse för komplexiteten i framtida industriell produktion. Utifrån konsekvenser av klimatförändringar och krav på beredskap kommer vi behöva ställa om vår industriella matproduktion, detta är ett experiment i denna riktning. Ökad interaktion mellan aktörer i värdekedjan ökar förståelsen för det gemensamma problemet, vi hoppas projektet och dess fina resultat skall inspirera fler att göra detsamma.

Upplägg och genomförande

Projektet genomfördes med designthinking metodik. Initial plan var att genomföra en större del av projektet digitalt, men då erfarenheterna av metodiken var begränsad, sågs vi fysiskt vid viktiga moment. Vi smalnade även av projektgruppen och hade samma aktörer med oss genom hela projektet. Detta byggde förtroende och skapade gott samarbete på flera plan, lantbrukare emellan, kvarn industribageri, etc. Vi sköt på tidsplanen för att möjliggöra experiment runt uppbakning av bröd.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 31 maj 2025

Diarienummer 2024-01099