Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Distansmonitorering av kronisk sjuka patienter inom primärvården

Diarienummer
Koordinator Capio Närsjukvård AB
Bidrag från Vinnova 2 500 000 kronor
Projektets löptid maj 2019 - maj 2021
Status Avslutat
Utlysning Swelife och Medtech4Health - samverkansprojekt för bättre hälsa

Syfte och mål

Syftet är att utvärdera effekter av distansmonitorering av patienter med kronisk sjukdom inom primärvården. Målet har varit att etablera ett vårdteam bestående av läkare och sjuksköterskor som utnyttjar en distansmonitoreringsplattform för att skapa bättre tillgänglighet, livskvalitet, medicinsk kvalitet och mer jämlik vård för patienter med kroniska sjukdomar. Syftet och målet har uppnåtts genom etablering av en centraliserad digital vårdenhet ("Capio Hemma") som möjliggjort att patienter har överfört sina mätvärden på distans och kommunicerat med ett vårdteam.

Resultat och förväntade effekter

790 patienter från 20 vårdcentraler inom Capio Närsjukvård har anslutits till Capio Hemma. Patienternas medelålder var 65 år. Av samtliga anslutna patienter hade 74% högt blodtryck, 3% hjärtsvikt, 2% diabetes, 1% KOL och 20% fler än 1 diagnos. 135 598 mätvärden (blodtryck, puls, vikt, blodsocker, CAT-poäng) överfördes av patienter till Capio Hemmas vårdteam via distansmonitoreringsplattformen. Vårdteamet har reagerat på 42 183 larmvärden.

Upplägg och genomförande

Betydande andel resurser har dedikerats under projekttiden för att säkerställa korrekt hantering av patientdata, bygga algoritmer i plattformen för anslutning och monitorering av patienter och för vidareutveckling av tjänsten. Utformning av rutiner inom Capio Hemma för handläggning av anslutna patienter har bidragit till nya digitala arbetssätt inom Capio Närsjukvård. Intäktsmodell för distansmonitorering inom primärvården har inte kunnat definieras under projekttiden. En hämmande faktor för framtida utveckling av denna tjänst är avsaknad av ersättningsmodeller.

Externa länkar

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 3 september 2021

Diarienummer 2019-01502

Statistik för sidan