Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

AI-baserat dialogstöd inför offentlig upphandling för relevantare kravställning

Diarienummer
Koordinator Borås Kommun - Koncerninköp
Bidrag från Vinnova 500 000 kronor
Projektets löptid december 2020 - februari 2021
Status Avslutat
Utlysning AI - Kompetens, förmåga och tillämpning
Ansökningsomgång Starta er AI-resa för offentliga organisationer - hösten 2020

Viktiga resultat som projektet gav

Projektet syftade till att skapa verktyg för Borås kommun att öka antalet anbud samt att öka antalet mindre bolag som anbudsgivare. Resultatet är ett verktyg som hjälper till att sätta rätt CPV, vilket är centralt för att få fler anbud. Verktyget har också kunnat identifiera möjliga anbudsgivare, även sådana som aldrig levererat till offentlig sektor, så att dessa kan göras uppmärksamma på möjligheten att lämna anbud.

Långsiktiga effekter som förväntas

Den framtagna tjänsten kommer att produktifieras i samverkan mellan Borås stad och PublicInsight AB. Det innebär att den blir tillgänglig för alla offentliga organisationer, kommuner, regioner och myndigheter i Sverige. De förväntade effekterna av detta är dels att antalet anbud per upphandling ökar, vilket leder till högre kvalitet till lägre pris för offentliga organisationer. Dels att antalet bolag som levererar till offentlig sektor ökar, vilket bidrar till en effektivare offentlig verksamhet och möjlighet för framförallt mindre företag att öka sin marknad.

Upplägg och genomförande

Data om de flesta offentliga inköp från 2019, kompletta underlag för 120 000 upphandlingar samt alla offentliga uppgifter om svenska företag tillhandahölls av PublicInsight AB inköpt via sin partner Dagens Samhälle Insikt AB. Borås stad samlade in sina egna data om alla inköp för 2019. En första omgång tester med wordtovec, doctovec, tensorflow samt monkeylearn gjordes. Dessa gav undermåligt utfall då upphandlingstexterna är mycket lika varandra. Med utgångspunkt i erfarenheter från Lars Albinsson, skapades i stället en egen algoritm som kunde identifiera matchningsbar data.

Texten på den här sidan har projektgruppen själv formulerat. Innehållet är inte granskat av våra redaktörer.

Senast uppdaterad 16 april 2021

Diarienummer 2020-04062