Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Ny satsning ska skapa nytt recept för matsystemet

Publicerad: 29 maj 2023

Mat är något av det viktigaste i våra liv. Samtidigt är dagens livsmedelssystem sårbart och står inför en mängd utmaningar som hindrar innovation, konkurrenskraft och hållbarhet. För att möta dem gör Vinnova nu en femårig satsning för att bygga upp innovationsplattformar med ambitiösa mål för ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart matsystem.

Matproduktion och konsumtion står för 25 procent av de globala växthusgasutsläppen. Dessutom är dagens matvanor en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i Sverige. Samtidigt är förnyelsekraften inom livsmedelssektorn låg.

Ett nytt recept för matsystemet är en långsiktig insats för att möta just de system- och policyutmaningar som hindrar innovation, konkurrenskraft och transformation på området. Insatsen ska bidra till att bygga upp innovationsplattformar där aktörer tillåts experimentera och utforska nya metoder och arbetssätt. Plattformarna ska formas kring ambitiösa omställningsmål, så kallade missioner, som kan bidra till ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart matsystem.

- För att lyckas behövs det personer som kan tänka visionärt och har förmågan att få andra med på banan. Det behövs engagerade doers, personer som har en passion för att skapa en mer hållbar och hälsosam framtid, säger Anna Löfgren Wilteus, utlysningsansvarig på Vinnova. 

Innovationsplattformarna ska byggas upp av ett kärnteam, som tillsammans med nyckelaktörer tar fram och förankrar missionen nationellt och internationellt. Det kräver ett brett engagemang från såväl civilsamhällesorganisationer, entreprenörer, myndigheter, kommuner, regioner, företag och forskare. 

Läs mer om utlysningen och delta i kommande möten

För dig som missat de tidigare informationsmötena om utlysningen, har vi samlat inspelningar och presentationer på utlysningens webbsida. Den 6 september bjuder vi in till en öppen frågestund. Det finns också möjlighet att boka in enskilda samtal med Vinnovas handläggare.

Frågor?

Anna Löfgren Wilteus

Utlysningsansvarig

+ 4684733266

Jenny Sjöblom

Ansvarig för satsningen

+8 473 31 35

För att vara mer anonym har du har valt att stänga av vissa funktioner på vår webbplats, som till exempel att anmäla dig till vårt nyhetsbrev. Du kan ändra dina inställningar när som helst för att tillåta dessa funktioner och få en bättre upplevelse. 

Ändra dina kakinställningar

Senast uppdaterad 8 september 2023

Statistik för sidan