Matproduktion och konsumtion står för 25 procent av de globala växthusgasutsläppen. Dessutom är dagens matvanor en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i Sverige. Samtidigt är förnyelsekraften inom livsmedelssektorn låg.
Ett nytt recept för matsystemet är en långsiktig insats för att möta just de system- och policyutmaningar som hindrar innovation, konkurrenskraft och transformation på området. Insatsen ska bidra till att bygga upp innovationsplattformar där aktörer tillåts experimentera och utforska nya metoder och arbetssätt. Plattformarna ska formas kring ambitiösa omställningsmål, så kallade missioner, som kan bidra till ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart matsystem.
- För att lyckas behövs det personer som kan tänka visionärt och har förmågan att få andra med på banan. Det behövs engagerade doers, personer som har en passion för att skapa en mer hållbar och hälsosam framtid, säger Anna Löfgren Wilteus, utlysningsansvarig på Vinnova.
Innovationsplattformarna ska byggas upp av ett kärnteam, som tillsammans med nyckelaktörer tar fram och förankrar missionen nationellt och internationellt. Det kräver ett brett engagemang från såväl civilsamhällesorganisationer, entreprenörer, myndigheter, kommuner, regioner, företag och forskare.