Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Civilsamhällets lösningar ska bidra till klimatomställning

Publicerad: 3 juni 2022

I en ny satsning får 17 initiativ ledda av civilsamhället stöd för att bidra till klimatomställningen. Det handlar bland annat om lokal delaktighet vid planering av vindkraft, samåkning mellan medlemmar i olika föreningar och ökad omställningstakt inom textilindustrin genom återbruk och förändrad textil-konsumtion.

Sveriges mål är att senast år 2045 ha noll nettoutsläpp av växthusgaser. För att lyckas krävs kollektiva och omfattande åtgärder, där ideella föreningar och andra delar av civilsamhället kan spela en avgörande roll.

Nu får 17 projekt finansiering av Vinnova för att i nära samverkan med näringsliv, offentlig sektor och akademi vidareutveckla och testa innovativa lösningar för klimatomställning. Fokus ligger på industri, mobilitet, samhällsbyggnad och mat.

- Historiskt har civilsamhällets kapacitet att mobilisera och bryta ny mark varit avgörande för samhällsförändring vid kritiska tidpunkter. Många samhällstjänster som vi idag tar för givna, till exempel hemtjänst, barnomsorg och apotek, springer ur innovationer i civilsamhället. Det är en förmåga till innovation som vi behöver ta tillvara för att klara klimatutmaningen. Syftet med satsningen är att bidra till innovation som på sikt påverkar hela system, något som kräver samverkan, säger Sara Hugosson, ansvarig för utlysningen på Vinnova.  

Här är några exempel på projekt som får finansiering. Samtliga projekt listas längre ner på sidan. 

Lokal delaktighet i planering av vindkraftsetableringar

Syftet med projektet är att vindkraftsetableringar ska bli bättre förankrade i lokalsamhällen och där kunskap och konstruktiva dialoger ska ge sakliga bedömningar och tryggare ställningstaganden.
Drivs av organisationen Hela Sverige ska leva X-Ing Gävleborg tillsammans med riksorganisationen Hela Sverige ska leva, Högskolan i Gävle och Länsstyrelsen i Gävleborgs län.


Samåkning inom civilsamhället  

Projektet ska integrera en samåkningsplattform för föreningars egna digitala produkter, såsom hemsidor eller appar, så att medlemmar i olika föreningar kan samåka med varandra och därigenom minska utsläppen från transporter. En viktig del av projektet är användning av öppna data.
Drivs av Skjutsgruppen.nu tillsammans med Friluftsfrämjandet, Svenska Naturskyddsföreningen, Göteborgs kommun och Umeå kommun.


Textilt återbrukscentrum

Handlar om att öka omställningstakten inom textilindustrin genom innovationer inom återbruk, förändrad textilkonsumtion och samverkan mellan olika sektorer.
Drivs av Dals Långeds utvecklingsråd tillsammans med bland andra Bengtsfors kommun, Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och flera företag.

Användning av överskottsvärme från industrier för att producera närodlad mat

Ska göra en pilotutbildning och skriva en handbok för andra som vill ta tillvara på överskottsvärme från industrier för att producera närodlad mat och på så sätt minska behovet av transporter och öka självförsörjningsgraden i norra Sverige.
Drivs av Sunderby folkhögskola tillsammans med Bodens kommun och RISE.

Morgondagens miljömärkning för byggnader

Ska ta fram kriterier för en ny miljömärkning av byggbranschen, som kan leda till kartläggning och minskning av energi- och klimatintensiva strömmar för att nå målen i Agenda 2030.
Drivs av Svenska Naturskyddsföreningen tillsammans med bland andra IVL Svenska Miljöinstitutet, Forum För Energieffektivt Byggande, Hyresgästföreningen och företag inom byggbranschen.

 

Frågor?

Sara Hugosson

Handläggare

Finansierade projekt

Senast uppdaterad 15 juni 2022

Statistik för sidan