Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Våra e-tjänster för ansökningar, projekt och bedömningar stänger torsdagen den 25 april kl 16:30 för systemuppdateringar. De beräknas öppna igen senast fredagen den 26 april kl 8:00.

Uppdrag att utforma framtidens strategiska innovationsprogram

Publicerad: 12 oktober 2021

Regeringen ger Vinnova, Formas och Energimyndigheten i uppdrag att utveckla framtidens strategiska innovationsprogram. Programmen ska bidra till resurseffektivitet och hållbarhet för att öka samhällsnyttan och den globala konkurrenskraften för svenska företag.

Forma-framtides.innovationsprogram7.jpg

De strategiska innovationsprogrammen ska bidra till hållbarhet och konkurrenskraft för svenska företag.

Nästa generations innovationsprogram ska enligt regeringsuppdraget ha en tydlig riktning mot hållbar omställning inom strategiskt viktiga områden för Sverige. Programmen ska även bidra till ökad kunskap och strategiska satsningar för stärkt internationell samverkan både inom EU och globalt.

–  Jag är oerhört glad över att Vinnova tillsammans med Formas och Energimyndigheten nu får det viktiga uppdraget att utforma framtidens strategiska innovationsprogram. Tillsammans kan vi forma program som driver på hållbar omställning, säger Darja Isaksson, Vinnova.

Uppdraget till myndigheterna utgår från regeringens forsknings- och innovationsproposition. Här anges bland annat att programmen ska adressera områden med bred samhällsrelevans utifrån hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Nuvarande strategiska innovationsprogram är framgångsrika

Det finns erfarenheter och lärdomar att dra från arbetet med de nuvarande 17 strategiska innovationsprogrammen som kommer att vara värdefulla i arbetet. Utvärderingar visar att de aktörsdrivna programmen bidrar till betydande kraftsamling inom sina områden, fler aktörer från olika delar av samhället samverkar och nya innovationer och processer uppstår i programmens spår. Även nuvarande strategiska innovationsprogram finansieras av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Pressmeddelande: Energimyndigheten, Formas och Vinnova i samverkan för en mer hållbar framtid - Regeringen.se

Läs mer om nuvarande strategiska innovationsprogram.

Frågor?

Jonas Brändström

Direktör och avdelningschef

+46 8 473 31 94

Senast uppdaterad 13 oktober 2021

Statistik för sidan