Du har inte javascript påslaget. Det innebär att många funktioner inte fungerar. För mer information om Vinnova, ta kontakt med oss.

Digitala tjänster ska främja demokratin

Publicerad: 26 oktober 2020

Demokratin i Sverige firar 100 år och i samband med det finansierar Vinnova 14 projekt som ska utveckla digitala tjänster som stärker förtroendet för samhällsinstitutioner. Bland projekten märks nya digitala tjänster inom högaktuella samhällsfrågor som tillgänglighet i vården, en sammanhållen arbetsförmedling och trygghet i urbana miljöer.

Ett annat exempel handlar om medborgarforskning, eller citizen science, som anses vara ett viktigt instrument för att bibehålla förtroendet för vetenskap i samhället.  Tillsammans med Sveriges lantbruksuniversitet kommer det vinnande laget från hackathonet Hack for Sweden att skapa bättre förutsättningar för naturintresserade att bli medborgarforskare.

Vinnova finansierar också utveckling av innovativa tjänster som hjälper medborgarna och journalister att granska det offentliga. Det sker genom interaktiv visualisering av klimatdata på lokal nivå, ökad transparens i upphandlingsdata och simulering av hur medborgarens egna data kan nyttjas på ett säkert sätt.

Tanken är att projekten ska visa vägen för hur offentliga organisationer kan bli mer öppna och ta till vara medborgarna engagemang. Prototyper av tjänsterna kommer att demonstreras under ett event under 2021.

Sju av projekten beviljas nu finansiering och startar under vintern. Ytterligare sju är redan igång sedan våren.

Läs om de nya projekt som nu får finansiering:

Medborgarnavet - en medborgarcentrerad informationsdelningstjänst för en öppen e-förvaltning

Projektet ska ge den enskilde individen enkel tillgång till information som finns i myndigheters register men även till annan registerinformation som medborgaren har rätt att få tillgång till, exempelvis från banker.

Koordinator: Definitivus AB

Egenmakt - arbetsrehabilitering i samverkan med digitalt stöd

Ska utveckla och testa en prototyp för arbetsrehabilitering i samverkan mellan medborgaren och de offentliga aktörerna, genom en mobilapp och en webbapp. Arbetsrehabilitering i samverkan med digitalt stöd ska ge deltagarna egenmakt och tillit till sig själva och till professionen.

Koordinator: Samordningsförbundet Stockholms Stad

Användardriven tillgänglighetsinformation till det offentliga rummet för människor med funktionsvariation

Målet för projektet är att genom användardriven utveckling skapa en skalbar användarvänlig teknik som hjälper städer att möta behov som människor med funktionsvariation har och ge dem möjligheten att påverka tillgängligheten i staden.

Koordinator: Handiscover Sweden AB

Allmänheten och naturvård: Biologg, medborgarforskning och biologisk mångfald

I projektet ska man hitta sätt att ta emot, kvalitetssäkra och lagra data som samlats in via en app som engagerar användare att samla på observationer av arter. Syftet är att öka allmänhetens naturintresse, göra medborgare mer delaktiga och stärka förtroendet för svensk naturvård och forskning.

Koordinator: Overstellar Solutions AB

Stadslabbet - en AR-baserad app för medborgardriven dialog och samskapande

Ska utveckla ett nytt verktyg för medborgardialog och samskapande av stadsutvecklingsprojekt i en Augmented Reality-miljö, som ger möjlighet att ta del av beskrivna projektförutsättningar och konkreta förslag.

Koordinator: Helsingborgs stad, Stadsbyggnadsförvaltning

Ett digitalt system för ökad källsortering och engagemang i offentlig miljö

Projektet ska utveckla och nyttja digitala tjänster för pant och dialog mellan kommun och invånare, en framtagen cirkulär lösning för ”on the go”-förpackningar ska testas i verklig miljö.

Koordinator: RISE Innventia AB

Målsättning, motivering och mätning vid kronisk sjukdom

Ska ta fram ett digitalt verktyg, och användbart upphandlingsunderlag, som stöder patienter som samskapare att uppfylla överenskomna ordinationer och ökad egenvårdsförmåga.

RISE Research Institutes of Sweden AB

Frågor?

Senast uppdaterad 5 november 2020

Statistik för sidan