Stora möjligheter för företag och forskare

Vinnova stödjer aktörers samverkan med internationella storskaliga forskningsanläggningar genom Big Science Sweden och SWEbeams.

Big Science Sweden - Sveriges Industrial Liaison Office (ILO)

Big Science Sweden är Sveriges officiella Industrial Liaison Office (ILO) sekretariat som stödjer svenska företag som leverantörer till storskaliga forskningsanläggningar. Organisationen ska främja affärsmöjligheter mellan näringslivet och storskaliga forskningsanläggningar som MAX IV, ESS, CERN med flera.

Vinnova, Vetenskapsrådet och Tillväxtverket satsar 30 miljoner under tre år på Big Science Sweden, en funktion som ska hjälpa svenska företag att ta hem beställningar från stora internationella forskningsanläggningar.

Big Science Swedens webbplats

Hur Vinnova bidrar till Big Science Sweden

SWEbeams ska främja svenska användandet av ESS och MAX 

SWEbeams ska samla alla intresserade aktörer till en gemensam plattform för samverkan, forskning, innovation och dialog. Det handlar bland annat om hur lärosäten och forskningsinstitut ska kunna bli en ingång för att företag och andra aktörer i samhället ska kunna dra nytta av forskningsanläggningarna. Projektet leds av Chalmers tekniska högskola och Region Skåne bistår i arbetet som pågår fram till sommaren 2018. 

Kontaktperson för projektet, Fredrik Hörstedt, vicerektor för nyttiggörande, Chalmers: fredrik.horstedt@chalmers.se, Margareta Wallquist, samordnare för forskningsinfrastruktur, Chalmers margareta.wallquist@chalmers.se

Till SWEbeams.se

På Vetenskapsrådets webbsida för ESS kan du läsa om vad som händer mer kring ESS uppbyggnad och drift. Du kan se vad som är på gång och vilket stöd du kan få.

Vetenskapsrådets webbplats

Inspiration för innovation

På Vinnova vill vi bidra till att skapa ett innovativt samhälle genom att lyfta fram och sprida nya inspirerande lösningar och berätta om människorna bakom dem. Läs artikeln om hur Max IV och ESS ska kunna bidra till svensk innovation.

<p>Snart finns två av världens mest banbrytande forskningsanläggningar i Lund. Läs om hur de genomför avancerade experiment.</p>

Frågor?

Kontakta oss för frågor och ytterligare information.

Natasa Pahlm

Kontaktperson för Big Science Sweden

+46 8 473 31 95

natasa.pahlm@vinnova.se

Esa Stenberg

Kontaktperson för SWEbeams

+46 8 473 32 39

esa.stenberg@vinnova.se

Senast uppdaterad 16 maj 2018   |   Sidansvarig: Natasa Pahlm   |   Statistik för sidan