Bakgrund och motiv
Efterfrågan på skogsråvara är för närvarande hög och nya användningsområden tillkommer som kan förstärka efterfrågan ytterligare. De nya råvarubehoven är ofta kopplade till fossilfri omställning och produktion av biobaserade material, produkter, bränslen och kemikalier.
För att skogsråvaran ska räcka för alla olika ändamål finns ett behov av att driva utvecklingen mot en ökad resurseffektivitet och cirkulär användning. Vidare finns det ett behov av innovation som bidrar till att skogsråvara används mer långsiktigt och att koldioxid binds upp under längre tid.
Möjligheterna till uttag av skogsråvara kan komma att begränsas av lagstiftning, med krav på återställande av ekosystem, naturtyper och livsmiljöer samt minskning av utsläpp från markanvändning, bevarande av kolsänkor och hållbart brukande av naturresurser.
Sammanfattningsvis finns stora utmaningar kopplade till råvarutillgång, miljö, biologisk mångfald och en utveckling inom de planetära gränserna. Därutöver finns behov av att värna industrins, skogsägarnas och andra gruppers intressen.
Utlysningens syfte och inriktning
Utlysningens syfte är att bidra till utveckling av affärsmodeller som är konkurrenskraftiga och bidrar till ökad hållbarhet, cirkularitet och resurseffektivitet inom skogsbaserade näringar och värdekedjor.
Det kan exempelvis innebära affärsmodeller och erbjudanden som bidrar till:
- ett mer hållbart skogsbruk och ökad biologisk mångfald,
- en mer resurseffektiv och långsiktig användning av skogsråvara och skogsbaserade produkter
- en mer cirkulär design och användning av råvara, material och produkter.
Projekten som finansieras förväntas vara inriktade på utveckling av hållbara affärsmodeller och utgöras av aktiveter som stödjer implementering av dessa i skogsbaserade näringar. Alternativt kan projekten vara inriktade på affärsmodellinnovation för teknik och lösningar med hållbarhetspotential, i syfte att bidra till en mer framgångsrik kommersialisering och ökad hållbarhet.
Projekten som finansieras kan inkludera utveckling av en eller flera affärsmodeller och ett eller flera affärsekosystem.
Projektens affärsmodellinnovation förväntas ske genom ett systematiskt, långsiktigt och iterativt arbete i flera steg. Dessa steg kan exempelvis vara design och validering av affärsmodellkoncept, experiment och utvärdering av affärsmodellprototyper samt försök som gynnar implementering av affärsmodellen.
Arbetet ska bedrivas i bred samverkan och involvera lösningsägare, kunder, leverantörer och partners, för att skapa förutsättningar för att realisera den aktuella lösningen och affärsmodellen. För cirkulära affärsmodeller kan detta vara särskilt utmanande, med behov av nya partners utanför den traditionella värdekedjan. Projekten förväntas också utveckla kunskap om vilka processer, resurser, kompetenser och förmågor som behövs för att stödja implementering av affärsmodellen.
Förutom affärsmodellinnovation ska projekten genomföra analyser av hållbarhet ur ett system- och livscykelperspektiv. Syftet är att ge underlag för vidareutveckling av projektets lösning och affärsmodell samt att säkerställa att det verkligen finns potential för ett minskat miljö- och klimatavtryck.
På vilka sätt förväntas utlysningen kunna bidra till hållbarhet?
Genom insatser för utveckling och implementering av affärsmodeller förväntas utlysningen bidra till hållbar omställning. Nedan ges ett antal exempel på innovationsområden som kan vara aktuella.
Hållbart skogsbruk och nyttjande av skog
- Certifiering, märkning och spårbarhet för hållbar upphandling och inköp skogsråvara och skogsbaserade produkter.
- Klimatkompensation och kompensationsåtgärder för biologisk mångfald.
- Teknik för precisionsskogsbruk och hållbar skogsskötsel.
- Tekniker för upptäckt, övervakning och bekämpning av skogsbrand och skadeangrepp från insekter.
- Hållbart nyttjande av ekosystemtjänster och balansering av olika gruppers intressen av nyttjande av skog.
Design och cirkulär användning
- Design för resurseffektivitet som exempelvis reparation, återtillverkning, uppgradering, renovering och ökad livslängd.
- Produkter som tjänst och prestationsbaserade affärsmodeller.
- Modeller för delning av produkter och resurser eller återanvändning av skogsbaserade material och produkter.
Resurseffektiv och cirkulär produktion
- Digitalisering, elektrifiering och AI för resurseffektiv produktion och minskat klimatavtryck.
- Återvinning av material och restströmmar.
Övrigt
- Substitution av fossilbaserade material med högt klimatavtryck (exempelvis betong och stål).
- Affärsmodeller som bidrar till långsiktig användning och uppbindning av kol.
- Affärsmodeller för hållbara beteenden och hållbar konsumtion.
Resultat- och effektmål
Projektet förväntas bidra till nedanstående resultat och effekter.
Resultatmål
Projekten förväntas inom ramen för projekttiden resultera i:
- Utvecklade och testade affärsmodeller för hållbara och konkurrenskraftiga skogsbaserade näringar inklusive underlag för beslut om implementering och uppskalning av affärsmodellen.
- Kunskap om hur organisatoriska, verksamhets- och systemmässiga förutsättningar påverkar möjligheterna att realisera av affärsmodellen
- Affärsekosystem har utvecklats för hållbara lösningar och affärsmodeller.
- Ökad kunskap om affärsmodellen och lösningens potential ur ett system- och livscykelperspektiv.
- Planer och strategier för kommersialisering, implementering och uppskalning bortom projekttiden.
- Ökad kunskap och förmåga inom området hållbar affärsmodellutveckling samt spridning och eventuell publicering av kunskap och nya metoder.
Effektmål
På längre sikt förväntas projekten bidra till:
- Snabbare och mer framgångsrik kommersialisering av FoU, teknik och lösningar som bidrar till ökad hållbarhet i skogsbaserade näringar.
- Framgångsrik implementering och uppskalning av hållbara och konkurrenskraftiga affärsmodeller inom skogsbaserade näringar.
- Etablerade affärsekosystem och ökad förmåga att arbeta med affärsmodellutveckling inom skogsbaserade näringar.
- Hållbara erbjudanden på marknaden med säkerställd och kvantifierad hållbarhet.
- Skogsbaserade näringar som är konkurrenskraftiga och hållbara.
I ansökningarna ska det tydligt framgå hur projekten förväntas bidra till dessa resultat- och effektmål.
Som ett förarbete till utlysningen har fyra scenarier utvecklats, vilka beskrivs i bilagan Framtidsscenarier som finns på utlysningens webbplats. I ansökan ska det anges hur projektidén förhåller sig till, och kan förväntas motverka eller förstärka, dessa scenarier.
Bidra till en hållbar systemomställning
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. För att genomföra hållbar systemomställning har vi valt att utgå från FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. Där prioriterar Vinnova två perspektiv: jämställdhet och klimatomställning. Alla insatser och projekt vi finansierar bedöms utifrån hur de bidrar till dessa perspektiv.
Vi följer därför alltid upp och bedömer detta:
- Om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
- Hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter.
- Hur väl projektet bidrar till:
- minskat miljöavtryck
- ökad cirkularitet och resurseffektivitet
- minskade utsläpp av växthusgaser
- ökad biologisk mångfald
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Agenda 2030 som drivkraft för innovation
Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat
När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.