Hållbara batterier är en nyckelteknik för elektrifiering och i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Sverige har flera styrkeområden som ger landet stora möjligheter för att främja utvecklingen på batteriområdet. Svenska styrkeområden som kopplar till batterivärdekedjan inkluderar fordonskluster, celltillverkning och återvinning samt tillhörande konkurrenskraftig forskning. Sverige har även kunskap inom närliggande områden såsom automatiserad process- och tillverkningsindustri och gruv- och mineralindustri, samt stabila infrastrukturer och system. Elektrifiering och utveckling av en hållbar batterivärdekedja är inte bara viktig för att nå klimatmålen utan möjliggör också framväxten av en konkurrenskraftig industri som skapar hållbar tillväxt och arbetstillfällen längs hela batterivärdekedjan. Batterivärdekedjan behöver etableras och stärkas i både Sverige och Europa för långsiktig konkurrenskraft och minskad sårbarhet.
I Sverige pågår ett flertal initiativ som syftar till att stärka svensk forskning och innovation kopplat till batterivärdekedjan. Många av dessa insatser befinner sig i relativt tidiga utvecklingsskeden, men kan med rätt förutsättningar växa till pilot- och demonstrationsprojekt som på sikt kan omsättas till industriella lösningar. Uppskalning och test av koncept i verklig miljö bedöms vara en viktig förutsättning för att minimera risker, skapa grund för acceptans och främja kommersialisering av hållbara lösningar som bidrar till klimatomställning.
I den här utlysningen efterfrågas därför projektförslag för vidareutveckling och uppskalning av lösningar eller koncept som efter implementering bidrar till en hållbar batterivärdekedja i Sverige. Det övergripande syftet är att – genom stöd till test och demonstration – främja industriell implementering. Projekten ska adressera något av, för batterivärdekedjan, viktiga innovationsområden bl.a. cirkulär ekonomi, produktionsprocesser och avancerade material.
Projektresultaten förväntas att bidra till ökad förmåga till innovation samt uppskalning och implementering av teknik och nya lösningar för en hållbar batterivärdekedja.
Ett bra förslag till uppskalningsprojekt kännetecknas av följande:
- Det framgår tydligt vad lösningen består av, hur den är tänkt att fungera samt vad uppskalningsprojektet konkret innebär och har för innehåll.
- Uppskalningen avser en lösning som kan betraktas som en sammanhållen helhet, snarare än lösa byggstenar som ska sammanfogas till en helhet först i en efterföljande implementering.
- Ansökan innehåller en genomarbetad och trovärdig analys av det sammanhang där lösningen kommer att implementeras.
- Ansökan avser investering i fortsatt utveckling av ett koncept som genom föregående projekt/aktiviteter har nått en mognadsgrad som motsvarar en TRL-nivå på minst 5, dvs. där kärnkomponenter/-funktioner eller motsvarande är validerade i relevant miljö. För information om TRL, se exempelvis Technology Readiness Level.
- Ansökan beskriver en tydligt och trovärdigt TRL-förflyttning och formulerad målsättning att realisera en lösning med en mognadsgrad som motsvarar en TRL-nivå på maximalt 8, dvs.där lösningen är komplett och utvärderad.
De projekt som finansieras inom ramen för utlysningen förväntas uppfylla samtliga av följande resultatmål:
- Det finns en genomarbetad och väl förankrad plan för hur lösningen eller konceptet ska skalas upp ytterligare, implementeras, förvaltas samt nyttiggöras. Planen bör innefatta finansiella och kommersiella aspekter på efterföljande steg.
- Lösningen har en mogenhetsgrad som motsvarar en TRL-nivå på maximalt 8, dvs. där lösningen är komplett och utvärderad. För lösningar eller koncept som inte primärt bygger på teknologi får definitionerna anpassas till sammanhanget men mognadsgraderna ska fortfarande motsvara en TRL-nivå på maximalt 8.
- Ökad innovationsförmåga för en hållbar batterivärdekedja.
Bidra till en hållbar systemomställning
Vinnova har i uppdrag att främja hållbar tillväxt och systemomställning. För att genomföra hållbar systemomställning har vi valt att utgå från FN:s globala hållbarhetsmål, definierade i Agenda 2030. Där prioriterar Vinnova två perspektiv: jämställdhet och klimatomställning. Insatser och projekt vi finansierar bedöms utifrån hur de bidrar till dessa perspektiv.
Vi följer därför upp och bedömer detta:
- Om kvinnor och män på ett jämställt sätt deltar i projektet, tar del av bidraget samt har inflytande och makt över projektet.
- Hur väl projektet analyserar och tar ställning till om det finns köns- eller genusaspekter som är relevanta för projektets problemformulering, lösningar och effekter. I denna utlysning ligger frågan inte till grund för bedömning.
- Hur väl projektet bidrar till klimatomställningen.
Jämställd innovation – vad det innebär för dig som söker bidrag från oss
Agenda 2030 som drivkraft för innovation
Tillgängliggöra vetenskapliga publikationer och resultat
När resultat från forskning och innovation görs fritt tillgängliga kan fler bidra till att lösa samhällsutmaningar. Den här utlysningen ska bidra till att tillgängliggöra resultat för alla. Därför ska all vetenskaplig publicering ske med öppen tillgång.